Stojiljković: UGS Nezavisnost nije pružio podršku merama vlade i zahvalnost Vučiću

Sindikat Sloga pozvao predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića da "preispita svoju ulogu u SES-u" i da ne "vređa radnike 'kart blanš' saopštenjima"

23. apr 2020

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković izjavio je danas da taj sindikat ne podržava saopštenje Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES) u kome se pruža podrška svim merama Vlade Srbije i izražava zahvalnost predsednik Vučiću.

On je rekao da nije prisustvovao sednici Kolegijuma SES-a koja je juče održana sa ciljem da se pripremi sednica tog tela, a da je danas dobio saopštenje u kome se konstatuje podrška SES-a svim merama Vlade Srbije.

„Saglasio sam se juče oko izrade saopštenja u kome će se, uz načelu podršku merama Vlade Srbije u borbi protiv pandemije, istaći i kritičke sugestije socijalnih partnera i potreba revitalizovanja socijalnog dijaloga„, naveo je Stojiljković u saopštenju.

Istakao je da je danas dobio saopštenje u kome se „konstatuje podrška SES-a Srbije svim merama Vlade i izražava zahvalnost odlučnosti i naporima predsednika Vučića“.

„O tome koliko sam informisan nije bilo reči na sastanku, a Kolegijum i nema pravo da donosi takve ocene„, naveo je Stojiljković.

Takvo saopštenje, prema njegovim rečima, „protivno je praksi rada SES-a, a kao ključnog organa tripartitnog socijalnog dijaloga u Srbiji ono ga, pre svake meritorne rasprave, faktički svodi na funkciju produžene ruke vlasti“.

Saopštenje se kako je ocenio, kosi i sa stavom Izvršnog odbora UGS „Nezavisnost“, usvojenom u dokumentu, vezanom za dogovor o izlasku iz krize.

„Lojalni smo i u obavezi da slušamo samo interese i glas članstva, zaposlenih i građanki i građana Srbije, a tu obavezu, a pogotovu bez prethodne kritičke i ravnopravne rasprave nemamo prema bilo kojoj vlasti“, naveo je Stojiljković.

Sloga: Sramna podrška Socijalno-ekonomskog saveta nesposobnom režimu

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ optužili su Socijalno-ekonomski savet Srbije da je pružio „sramnu podršku vladajućem režimu u maskiranju njene nesposobnosti da se uhvati u koštac sa problemima koji će se najviše odraziti na ekonomiju Srbije“.

Navodeći da je „vladajuća većina preterala u predizbornoj funkcionerskoj kampanji, jer pandemija još traje, kao i ekonomska stagnacija“, iz Sloge su ocenili da svaka ocena o nečijoj uspešnosti može biti data tek nakon završetka zdravstvene krize i efekata mera koja je predložila Vlada Srbije.

„Kao sindikat pružamo punu podršku kolegama iz UGS Nezavisnost i predsedniku sindikata Zoranu Stoiljkoviću, članovima SES-a, koji su naveli da je saopštenje dato bez njihove saglasnosti, da se kosi sa stavovima njihovog Izvršnog odbora i da je ono protivno praksi rada SES-a, što ga faktički svodi na funkciju produžene ruke vlasti“, naveli su iz sindikata Sloga.

Pozvali su predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića da „preispita svoju ulogu u SES-u“ i da ne „vređa radnike ‘kart blanš’ saopštenjima, koji od njega godinama unazad očekuju oštre kritike, a ne hvalospeve na račun vlasti i poslodavaca koji godinama unazad urušavaju prava zaposlenih u Srbiji“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga