Stojiljković: U krizama stvari po radnike i sindikate mogu biti još gore

"Došao je kraj mlakoj, prigodnoj retorici i rutinski postavljenim zahtevima na prvomajskim šetnjama i kraj fingiranog socijalnog dijaloga"

30. apr 2020

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković poručio je u prvomajskoj poruci da će posle koronavirusa uslediti ekonomska kriza, a da u krizama stvari po radnike i sindikate mogu biti još gore.

„Pandemija je odličan izgovor za već prisutnu recesiju, trgovinske ratove, decenijsku stagnaciju plata zaposlenih, uz paralelno ekstremno bogaćenje magnata koji onda kupuju medije, političare i takozvanu stručnu javnost“, naveo je Stojiljković.

On je naveo da je preterano reći da posle pandemije više ništa neće biti isto, ali da je sigurno kraj „mlakoj, prigodnoj retorici i rutinski postavljenim zahtevima na prvomajskim šetnjama“ i kraj „fingiranog socijalnog dijaloga i poruka podrške ‘svetlom rukovodstvu’ sa sednica na kojima dijaloga i dogovora nije bilo, jer kao pre neki dan – ni same sednice nije bilo“.

Stojiljković je u poruci naveo i da sindikat ne pristaje na ugrožavanje zdravlja zaposlenih u Juri i otpuštanja sindikalca u jagodinskom preduzeću Vibac Balcani.

On je dodao da prema oceni sindikata Nezavisnost država mora biti i socijalno odgovorna i razvojno uspešna – ona mora raditi u interesu svojih sopstvenih građana.

Stojiljković je poručio da više nema kud i da će sindikat na „stub srama“ staviti svakog poslodavca koji otpušta radnike, a nije učinio sve, uz pomoć države, da ih zadrži.

„Osudićemo svako slugeranjsko ponašanje i beg od javne reakcije među sudijama, ljudima u javnoj upravi, medijima i akademskoj javnosti. Jadni su oni koji znaju a ćute ili, čak, lažu iz interesa. Na stub srama ćemo staviti svaku politiku i stranku koja se servilno ponaša prema stranim kompanijama koje ne poštuju elementarnu radnu zaštitu i prava zaposlenih, one koji bi sve da rasprodaju, a da na pozicije postave svoje poslušnike i mediokritete“, istakao je Stojiljković.

On je pozvao na solidarnost unutar sindikata i između sindikata i poručio da je došlo vreme da se vidi ko su zaista sindikati.

Sindikat ASNS: Interesi radnika moraju da budu pririotet

Kriza izazvana epidemijom korona virusa je pokazala da društvo počiva i zavisi od sveta rada i da njegovi interesi moraju da budu prioritet u svim sferama, a posebno u raspodeli bogatstva i uticaja, ukazala je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u Prvomajskom proglasu.

„Naš, radnički praznik 1. maj ove godine obeležavamo i proslavljamo u vanrednom stanju, zabrinuti za svoje i zdravlje naših bližnjih, zabrinuti za elementarnu egzistenciju, za svoju i budućnost naše zemlje. Кorona kriza je promenela svet i pokazala svu sebičnost i nedostatke savremenog društva i jasno ukazala da svet više neće i ne sme da bude isti“, istakla je predsednica tog sindikata Ranka Savić.

Dodala je da „sav teret korona pošasti izneli su radnici iz zdravstva, komunalnih službi, trgovine, vojnici koji savesno, odgovorno i pre svega ljudski obavljaju svoj posao i spasavaju naše živote i njima dugujemo i izražavamo veliku zahvalnost“.

Radnici i njihove porodice snose posledice otpuštanja, smanjenja plata i nebrige poslodavca koji, ponovo, pokušavaju da svoje poslovne promašaje socijalizuju i svale na leđa radnika i građana. Na nama je da jasno i glasno kažemo da više ne pristajemo da se preko radničkih leđa rešavaju svi problemi društva, da bezuslovno zahtevamo da radnici i svi ljudi koji žive od svog rada postanu prioritet i zauzmu mesto koje svojim radom i zaslužuju“, kazala je Savić.

Predsednica ASNS je uputila poziv radnicima i sindikatima da se udruže i izbore „za dostojanstvo rada i radnika, plate koje zaslužuju, promenu radnog zakonodavstva koje će štititi radnike, a ne kapital, da se radnici, a ne tajkuni pitaju i odlučuju o svim pitanjima od kojih zavisi i koja utiču na svet rada“.

(FoNet, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga