Stojiljković: Socijalni i politički zahtevi moraju ići zajedno

"Mladima da ne treba da padaju na fraze političara koji govore da njima pripada budućnost, već da moraju da se bore za svoju sadašnjost"

30. apr 2017

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković izjavio je uoči sutrašnjeg prvomajskog protesta sindikata u Beogradu da je dobrodošla svaka podrška mladih ljudi i studenata koji su „svesni značaja socijalnih zahteva“.

Stojiljković je za omladinski „O radio“ iz Novog Sada rekao da je upravo na protestima mladih, koji se održavaju proteklih nedelja na ulicama Srbije, prisutna „svest da socijalni i politički zahtevi moraju ići zajedno“.

„Protesti me pomalo romantično podsećaju na ono što nikada nismo imali – na jedinstvo studenata i sindikata koje vidimo na trgovima Pariza, Rima, Atine… Mislim da je spremnost da se postavljaju socijalni zahtevi izuzetno važna za mlade ljude, ako uopšte misle da ovde ostanu“, kazao je Stojiljković za „O radio“.

Prema njegovim rečima, sutrašnji protest sindikata će imati moto „Za veće zarade!“, jer smatraju da prostora za to ima, te da je Srbija danas „prikovana na dno u regionu prema nivou zarada, dok su penzije duplo manje“.

Stojiljković je poručio mladima da ne treba da „padaju na fraze političara koji govore da njima pripada budućnost“, već da moraju da se bore za svoju sadašnjost.

Ako se ne izboriš za sadašnjost, onda nećeš imati ni željenu budućnost. Imaćeš ekološki ruinirano, siromašno društvo, gde ti ostaje samo prostor da pristaneš da budeš jeftina radna snaga“, poručio je predsednik sindikata Nezavisnost.

Prema njegovom mišljenju, upravo je poruka da „nećemo da budemo jeftina radna snaga“ koju je primetio na protestima „Protiv diktature“, danas najvažnija, jer izgleda kao da je mladima u Srbiji „namenjena sudbina da rade za platu između 200 i 800 evra“.

Svaka generacija treba da napravi inventar situacije, onoga što je zatekla. Da vidi šta želi da napravi od tog društva i da pokuša to da uradi. Strateški je to jako važno. Teško je vršiti represiju prema studentima, jer je to naša budućnost i svaki režim to pomalo uvažava, pa možete biti malo drčniji“, poručio je Stojiljković mladima.

Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja, organizuju sutra u podne u Beogradu protest na kome će zatražiti veće plate i dostojanstven rad u Srbiji.

Omladinski radio iz Novog Sada bavi se studentskim temama, kao i problemima i položajem mladih u Srbiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga