Stojiljković: Moguća je i koalicija DS-SNS

Ako alternativa tome bude mršava većina u parlamentu ili nemogućnost formiranja vlade

09. apr 2012

Politikolog Zoran Stojiljković izjavio je danas da su nakon izbora u Srbiji moguće razne koalicije za formiranje Vlade Srbije i ocenio da ne treba isključiti ni mogućnost formiranja “velike koalicije”, između Demokratske stranke (DS) i Srpske napredne stranke.

“Ako alternativa tome bude mršava većina u parlamentu ili nemogućnost formiranja vlade, velika koalicija je moguća”, rekao je Stojiljković na konferenciji za novinare u Medija centru Vojvodine.

Dodao je da se na izborima bira između “neuspešne vlasti” i “neubedljive alternative” i ocenio da će prava kampanja uslediti tek u poslednjih 10 do 15 dana pred izbore.

„Građani su veoma cinično raspoloženi prema političkoj eliti i kada bi nekim čudom to mogli, oni bi smenili tri četvrtine i pozicinih i opozicionih političara”, rekao je Stojiljković.

Ocenio je da se u Srbiji mora menjati politički sistem, odnosno mora se ukinuti „partokratija”, ojačati parlament i nezavisna tela, kako bi se suzbila široko rasprostranjena korupcija.

Politikolog Duško Radosavljević kritikovao je kandidata DS-a za predsednika Srbije Borisa Tadića i rekao da su takozvanim skraćivanjem mandata on i njegova partija počinili „opasan presedan” za demokratiju.

Ocenio je da je DS taj potez povukao jer joj je Tadić „poslednji adut” za opstanak na vlasti.

Radosavljević je rekao da je dobro što i nacionalne manjine imaju svoje kandidate na izborima, poput predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, ali je ocenio da kandidatra sandžačkog muftije Muamera Zukorlića nije dobra, jer „sveštenim licima nije mesto u politici”.

Sociolog Bojan Panaotović ocenio je da stranke u predizbornoj kampanji građanima nude „spiskove lepih želja”, ali ne govore o tome kako će konkretno da ispune ta silna obećanja.

„Niko ne kaže na koji konkretan nacicn misli da otvori nova radna mesta ili privuče milijarde evra investicija u Srbiju, i to je ono što treba da nas zabrine”, ocenio je Panaotović.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga