Stojiljković: Ludilo i mržnja mogu da traju jako dugo

"Primitivna retorika naprednjaka očigledno deluje, neuspešna vlast opstaje zahvaljujući uništavanju alternative"

03. avg 2017

Sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da se visok rejting naprednjaka, i pored brojnih afera, zasniva na demagoškim i populističkim porukama, pošto „vlast šapuće građanima ono što oni vole da čuju“.

„Vlast spaja nespojivo i to uspešno uspeva da proda. Naš narod je većinski autoritarno orijentisan i voli jake lidere„, rekao je Stojiljković za denvni list Danas.

On ističe da primitivna i direktna retorika očigledno deluje na našoj političkoj sceni i procenjuje da vladajućoj koaliciji i Vučiću popularnost neće ugroziti čak ni „ovo što nekima deluje kao izdaja Kosova“.

„Objašnjenje fenomena opstanka neuspešne vlasti nalazi se u nepostojanju realne alternative, a Vučić je stvorio sliku da je bezalternativan„, smatra Stojiljković.

On smatra da je ovaj fenomen uporediv sa institucijom braka.

„Očajan ti je brak, ali nemaš para da se razvedeš i odseliš, a misliš da će ti i sa nekim drugim biti isto. Onda ćutiš i sediš tamo gde si. To ludilo i mržnja udvoje mogu da traju jako dugo„, kaže Stojiljković.

Stojiljković je podsetio da jasna građanska demokratska opcija u Srbiji nikada nije imala ovakav nivo podrške, i da je uspevala da opstane na vlasti samo uz velike kompromise sa „nacionalno orijentisanim demokratama i konzervativnijim političkim opcijama.“

(Autonomija/Danas, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga