- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stojanović: Obrazovanje u Srbiji je u funkciji politike i nacije

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je večeras da je obrazovanje u Srbiji u funkciji politike i nacije, a ne u funkciji stvarnog obrazovanja mladih.

“Revizija slike o Drugom svetskom ratu posle 2000. godine počela je u obrazovanju. Obrazovanje u Srbiji je u funkciji politike i nacije, a nije samo sebi svrha”, kazala je Stojanovićeva na naučnom skupu “Istorijski revizionizam na postjugoslovenskom prostoru” u Skupštini Vojvodine.

Prema njenim rečima, zbog antikomunizma koji je zajednički imenitelj za veći deo srpske političke ii društvene scene nakon 2000. godine, od četnika je napravljen “poželjan predak nove vlasti”, koji karakteriše “antikomunizam, tradicionalizam i nacionalizam”.

Stojanovićeva je kazala da se za ispunjenje ovog cilja pojedini istoriografi ne libe ni falsifikovanja istorijskih činjenica, kao što su primeri četničke kolaboracije sa okupatorima i njihovog zajedničkog delovanja sa nacistima i fašistima protiv partizana.

“Manipulacije istorijskim činjenicama imaju za cilj promenu sistema vrednosti, odnosno u anti-antifašistički poredak stvari. A takva koketiranja su veoma opasna”, kazala je Dubravka Stojanović.

Prema njenim rečima, zastrašujuće je da se kroz nastavu istorije od osnovne škole glorifikuju četnici i prikrivaju njihove zločine, čime se građanima Srbije postavlja osnovu za pravdanje zločina iz devedesetih godina.

“To je opasno odvajanje Srbije od antifašističkih vrednosti modernog sveta i priklanjanje vrednostima koje su Srbiju devedesetih godina odvele u rat. To Srbiju može trajno odvojiti od modernih društava”, ocenila je Stojanovićeva.

Istoričar Srđan Milošević rekao je da se u učestalim rehabilitacijama u Srbiji ogleda odnos društva prema kolaboraciji u Drugom svetskom ratu, kao i odnos prema antifašizmu.

Istoričar Ranko Končar rekao je da se u javnosti “naprosto laže” o komandantu četnika Draži Mihailoviću kako bi se pod svaku cenu od njega napravio mit, uključujući i laži o njegovom nekakvom akademskom školovanju u Francuskoj.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!