Stjepanović: Srbija nije priznala status civilnim žrtvama „Oluje“

"Političarima su puna usta žrtava, međutim žrtve 'Oluje' ovde nemaju nikakva prava"

30. jul 2018

Za vikend će biti obeležene 22 godine od akcije „Oluja“ – dok će u Hrvatskoj slaviti, Srbija će podsećati na proterivanje više od 200.000 i ubistvo oko 2.000 Srba tokom te akcije. U Fondu za humanitarno pravo međutim, podsećaju da civilnim žrtvama „Oluje“ u Srbiji nije priznat taj status, odnosno da oni i dalje nemaju praktično nikakva prava.

Na javnom času povodom godišnjice „Oluje“, Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo podsetio je da Hrvatska tu akciju obeležava kao pozitivan događaj bez posebnog osvrta na žrtve.

Sa druge strane, kako navodi, u Srbiji se ističe upravo taj aspekt.

„Političarima su puna usta žrtava, međutim, kada dođemo do toga kakva su danas prava tih žrtava, onda je tu situacija daleko drugačija. Civilnim žrtvama ‘Oluje’ koje su danas u Srbiji, po zakonu iz 1996. godine koji je još uvek na snazi, nažalost, njima nije priznat status civilnih žrtava rada. Dakle, oni ovde nemaju nikakva prava“, kazao je Stjepanović.

Stjepanović navodi da je prvostepena odluka Haškog suda, kojom su Gotovina i Markač proglašeni krivim, bila jedna od najbolje potkrepljenih presuda, zahvaljujući svedočenju velikog broja žrtava, insajdera iz hrvatske vojske i policije, pripadnika mirovnih snaga UN-a, kao i pisanim dokazima.

Zbog toga je, kako kaže, oslobađajuća presuda Žalbenog veća potpuno nerazumna.

„To što mi imamo tu žalbenu presudu i što je ona takva kakva je, i dalje ne znači da u toj operaciji koju su predvodili Gotovina i Markač nisu počinjeni brojni zločini nad civilima, da nije rezultirala proterivanjem velikog broja ljudi, da nije rezultiralo ubistvima stotina ljudi koji su ostali kod svojih kuća“, rekao je Stjepanović.

Najava predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da će ove godine odlikovati generale Gotovinu i Markača, prema oceni Stjepanovića, vređa osećanja žrtava i ne doprinosi pomirenju u region.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga