Stjepanović: Sačuvati od zaborava imena ratnih zločinaca

"JNA је pripadnicima srpskih formacija prepuštala ratne zarobljenike i civile 'druge strane', ne zanimajući ih šta će se sa njima dalje dešavati"

15. jun 2018

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavila je danas dosije „JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH“, u kojoj se, na osnovu uglavnom dokumenata Haškog tribunala, optužuje tadašnja vojska za počinjene ratne zločine ili pomaganje u njima.

Predstavnik FHP Nemanja Stjepanović rekao je da je ideja publikacije od stotinak strana da se od zaborava sačuva odgovornost počinilaca i imena žrtava zločina, kao i da se pokaže kako se JNA transformisala u srpsku vojsku i u sukobu stavila samo na jednu stranu.

U toj navodnoj odbrani srpskog naroda počinjeni su brojni zločini, neke je uradila JNA, a neki su počinjeni uz njenu pomoć, konstatovao je on.

Stjepanović je naveo i da je JNA pripadnicima srpskih formacija prepuštala ratne zarobljenike i civile „druge strane“, ne zanimajući ih šta će se sa njima dalje dešavati.

Profesor fakulteta političkih nauka u Zagrebu i Beogradu Dejan Jović ukazao je da u svim državama bivše Jugoslavije postoji praksa „vrlo selektivne interpretacije“ događaja iz devedesetih godina, „pri čemu se činjenice skrivaju ili iskrivljuju“.

Jović je zato naglasio važnost Haškog tribunala, zahvaljujući kome su mnogi dokumenti koji bi ostali tajna postali dostupi javnosti.

Kako je objasnio, JNA je tema koju je teško istraživati, jer je ona imala svoja pravila i do dokumenata je teško doći.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga