Stjepanović (FHP): Vlast ćuti o Šešelju jer su bili saučesnici i saborci

Marko Kljajić: "Danas imamo i posle Miloševića – Miloševića, i posle Šešelja – Šešelja, a to su Ivica Dačić i Aleksandar Vučić”

25. maj 2018

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) izjavio je da je u Srbiji prisutan “muk vlasti” na presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju za ratne zločine, jer je sadašnja vlast bila Šešeljev “saučesnik i saborac” u tim zločinima.

“Na primer, predgovor za Šešeljevu knjigu u kojoj se nalazi i njegov govor u Hrtkovcima od 6. maja 1992. zbog kojeg mu je suđeno pisala je aktuelna predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković”, rekao je Stjepanović na tribini “Nepodobni građani”, na kojoj je prikazan i istoimeni dokumentarni film, koji obrađuje temu proterivanja Hrvata iz Srema devedesetih godina prošlog veka.

Stjepanović je kazao da je zbog tih proterivanja etnička slika Vojvodine drastično izmenjena i dodao da u Srbiji nikome nije suđeno za ta zlodela, jer bi se u tom slučaju neminovno postavilo pitanje kakva je bila uloga države u svemu tome.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo ni presude Šešelju za Hrtkovce da nije bilo Haškog tribunala.

Podsetio je da su pojedine grupe građana i intelektualaca, u vreme kada se dešavalo proterivanje Hrvata iz Vojvodine, tražili od države da reaguje i zaustavi ta zlodela, ali je izostala bilo kakva reakcija.

Novinarka Marina Fratucan, koja je izveštavala sa lica mesta u to vreme, posvedočila je da su Hrvatima u Sremu bacane bombe u kućna dvorišta, da im je uništavana imovina, da je prećeno deci na putu ka i iz škole, nakon čega su ljudi morali noću, sa dve najlonske kese u rukama, da napuštaju svoje domove.

Ona je kazala da ni demokratska vlast koja je smenila Slobodana Miloševića nije imala političku volju da procesuira odgovorne za te zločine.

Katolički sveštenik Marko Kljajić rekao je da su mu u ta vremena bili provalili u kuću u Petrovaradinu i pretukli majku, nakon čega je on odlučio da beleži zločine koji su se dešavali po Sremu, te je tako nastala njegova knjiga “Kako je umirao moj narod”.

Naveo je da je ta knjiga korištena i kao dokazni materijal u procesu protiv Šešelja pred Haškim tribunalom i dodao da su haški istražitelji s njim dva puta razgovarali u Petrovaradinu.

“Međutim, danas imamo i posle Miloševića – Miloševića, i posle Šešelja – Šešelja, a to su Ivica Dačić i Aleksandar Vučić”, kazao je Kljajić.

On je ocenio da je Šešelj devedesetih godina prošlog veka bio “samo jedan piončić”, jer je sve bilo “dirigovano”.

Projekciji filma i tribini prisustvovale su i pojedine žrtve tadašnjih zločina.

Dokumentarni film “Nepodobni građani” sadrži intimne ispovesti pojedinaca koji su bili direkno izloženi ili su svedočili fizičkim i psihičkim maltretiranjima i pritiscima, sa ciljem njihovog iseljenja.

Film je nastavak istoimenog projekta Vojvođanskog građanskog centra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga