Stiže budžet s velikom rupom

Prema poslednjim, još nezvaničnim podacima, prihodi budžeta Srbije planirani su u visini od 748,8 milijardi dinara, a rashodi na nivou od 889 milijardi dinara, piše nedeljnik NIN

15. dec 2011

Budžet Srbije za 2012. godinu nategnut je do krajnjih granica, a deficit će iznositi 140 milijardi dinara, piše nedeljnik NIN.

Ističe se da je budžet, koji bi Vlada do kraja nedelje trebalo da prosledi Skupštini Srbije, sastavljan uz velike stranačke „bitke“ do poslednjeg dana.

„Da bi se uklopili u deficit od 140 milijardi, bilo je potrebno uštedeti ogromnih 60 milijardi dinara, jer se osim ‘rupe’ od 40-ak milijardi prouzrokovane Dinkićevim Zakonom o decentralizaciji, ispostavilo da je zbog dramatičnog pada uplate doprinosa u Fond PIO za finansiranje penzija potrebno izdvojiti dodatnih 20 milijardi dinara“, navodi taj list.

Kako se dodaje, novonastali jaz od 60 milijardi dinara krpljen je uglavnom grubim i u praksi teško održivim rezanjem rashoda, pa je odlučeno da se na subvencijama, neto budžetskim pozajmicama i na kupovini robe i usluga uštedi 30 milijardi dinara kao i još desetak milijardi na Putevima Srbije, prebacivanjem održavanja lokalnih puteva na gradove i opštine. Na prihodnoj strani računa se na dividende od javnih preduzeća i prihoda iz stečajne mase banaka, koje bi ukupno trebalo da „upumpaju“ u državnu kasu 15 milijardi dinara.

Kako se ističe, najveći gubitnici novog budžeta biće Ministarstvo ekonomije, na čijem čelu je Nebojša Ćirić, koje će biti uskraćeno za 20-ak milijardi dinara, i ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić, koji je dobio pet milijardi manje. Najbolje je, prema pisanju NIN-a, prošao ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić, čije je ministarstvo dobilo budžet od od 52 milijarde dinara. Beogradski nedeljnik dodaje da stručnjaci ocenjuju da je tako koncipiran budžet održiv samo do izbora, nakon čega je neminovan rebalans i najverovatnije zamrzavanje plata i penzija kao i druge mere štednje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga