Stipendije za Rome koji studiraju medicinu

Predstavnici romskih organizacija pozvali su danas studente i buduće studente medicine da konkurišu za stipendije koje romskim studentima dodeljuje Institut za otvoreno društvo. Za stipendije mogu da konkurišu Romi koji su na osnovnim, master ili doktoralnim studijama medicine, kao i srednjoškolci koji će ove godine upisati studije medicine

18. maja 2010

Predstavnici romskih organizacija pozvali su danas studente i buduće studente medicine da konkurišu za stipendije koje romskim studentima dodeljuje Institut za otvoreno društvo.
Za stipendije mogu da konkurišu Romi koji su na osnovnim, master ili doktoralnim studijama medicine, kao i srednjoškolci koji će ove godine upisati studije medicine, objašnjeno je na konferenciji za novinare u Medija centru Vojvodine.
Romeo Mihajlović iz Kancelarije za inkluziju Roma pri Vladi Vojvodine rekao je da samo jedan od 100 Roma doživi 60. godinu života i dodao da to najbolje svedoči u kakvim uslovima Romi žive i kakvu zdravstvenu zaštitu imaju.
Prema njegovim rečima, Romi žive u nehigijenskim enklavama i često nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu.
Mihajlović je kazao da su Romi šest puta siromašniji od najsiromašnijih građana Srbije.
Naveo je da danas na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu studira ukupno deset Roma i ocenio da je Romima veoma potreban obrazovani medicinski kadar, kako bi podigli zdravstvenu zaštitu na viši nivo.
Profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Svenka Savić kazala je da je dobro da Romi imaju sopstveni medicinski kadar, jer će sami pacijenti Romi lakše otići kod lekara koji je njihove nacionalnosti.
Jelena Kiš iz pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje je kazala da se, otkako taj sekretarijat u saradnji sa donatorima obezbeđuje stipendije za romske učenike u osnovnim i srednjim školama, znatno smanjio broj romskih učenika koji napuštaju osnovnu i srednju školu.
Navela je da je najveće „osipanje“ učenika na prelazu iz četvrtog u peti razred i na prelazu iz osnovne u srednju školu.
Pored Instituta za otvoreno društvo, pomoć u obezbeđivanju stipendija pružaju i Fond za otvoreno društvo i Romski obrazovni fond.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga