Stigao Nacrt Dunavske strategije

Nacrt strategije ispisan je na 80 strana i podeljen je u četiri celine: poboljšanje održivog transporta i energetske veze, zaštita životne sredine, očuvanje resursa vode i upravljanje rizikom, jačanje socijalno-ekonomoskog i humanog razvoja i poboljšanje upravljanja sistemom.

06. jul 2010

Nacrt Dunavske strategije stigao je danas u Vladu Vojvodine i iduće sedmice Radna grupa Vlade Srbije zauzeće stav o ovom dokumentu, izjavio je danas potpredsednik pokrajinske vlade Boris Barjaktarović.
Barjaktarović je u saopštenju za javnost naveo da će delegacija Srbije 22. jula otputovati u Brisel, na pregovore sa Evropskom komisijom, na kojima će se usaglasiti zajednički stav o zastupljenosti Srbije u Dunavskoj strategiji.
“Jasno je da je Dunav neiskorišćeni resurs i da EU želi Dunavskom strategijom da ubrza ravnomerni regionalni razvoj, ojača prekograničnu saradnju i poboljša infrastrukturu u dunavskom slivu”, kazao je Barjaktarović.
Dodao je da Vojvodina može da ima koristi od projekata brendiranja Dunava kao atraktivne turističke destinacije, zatim od formiranja agencije za promociju i razvoj vodnog saobraćaja, uklanjanja bombi i potopljenih objekata iz reke, koji su preostali od Drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, pravljenja strategije razvoja luka i pristaništa.
“Dunav mora biti motor razvoja domaće privrede, a rečni saobraćaj treba da postane ključna i neizostavna komponenta transportnog sistema Srbije”, ocenio je Barjaktarović.
U saopštenju se navodi da je Nacrt strategije ispisan na 80 strana i podeljen je u četiri celine: poboljšanje održivog transporta i energetske veze, zaštita životne sredine, očuvanje resursa vode i upravljanje rizikom, jačanje socijalno-ekonomoskog i humanog razvoja i poboljšanje upravljanja sistemom.
Evropska komisija ima obavezu da do kraja 2010. godine izradi Dunavsku strategiju, kako bi je Evropski parlament usvojio početkom 2011. godine za vreme predsedavanja Mađarske.
U dunavski region, osim 10 evropskih zemalja kroz koje protiče Dunav, ubrajaju se i Češka, Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.
(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga