Stići će i uredbe, ali će promašiti seljeke

Sada je jasno da će agrarna politika biti u najvećoj meri usmerena ka stočarstvu, što znači da će se u paorsku kasu uvući i prerađivači, čega su se poljoprivrednici najviše plašili. Jesu li agrarne mere spremane za poljoprivrednike ili za pojedine mlekare?

06. maj 2011

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović ponovio  je danas da će krajem sledeće nedelje biti završene uredbe koje će definisati agrarnu politiku.

„Nadam se da ćemo pre Novosadskog sajma (poljoprivrede od 14. do 21. maja) imati uredbe koje će definisati ono što će predstavljati poljoprivrednu politiku“, izjavio je Petrović u Sokobanji.

On je rekao da bi iduće nedelje trebalo da budu završene sve formalnosti, dodajući da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i trgovine juče „imali važne sastanke sa bankama i sada ostaje pitanje propisa i uredbi“.
 

„Moramo snažno da podržimo stočarstvo i stočarsku proizvodnju. Stavićemo na raspolaganje poljoprivrednim proizvođačima povoljne kredite“, istakao je ministar dodavši da nije moguće „napraviti dobre stvari u poljoprivredi ako prerađivačka industrija ne bude efikasnija nego što je sada, i ukoliko se ne uspostavi dobar i kvalitetan odnos između poljoprivrednika i prerađivačke industrije“. 
 

Sve što je ministar lepo ispričao i naobećavo miriše, međutim, na to da će subvencije za kreditirnje kredita za setvu ratarskih kultura biti prebačene u subvencionisanje kredita stočarima. To što je završena prolećna setva i što , za razliku od prethodnih, ove godine nije bilo subvencionisanih zajmova za setvu ratarskih kultura – ko mari. Seljci su posejali kako tako, bez puno ulaganja u kvalitet, pa  će opet gledati u nebo, umesto da im je država pomogla da obave taj posao valjano, pa da, sada kada je paorska roba konačno na ceni, to dobro i naplate. Nema tu priče ni o tržištu ni o produktivnosti. Očito je, a sigurno ne iz metafizičkih razloga, agrarna politika će biti usmerena ka jednoj grani poljoprivrede – stočarstvu. Zašto? Pa prosto. Zato što će se tako ovajditi pojedine mlekare. Zna se i koje.

 (Autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga