- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Štićenici: Peranović naređivao batinanje

Bivši štićenici Sretenja, navodnog doma za lečenje narkomana u Jadarskoj Lešnici pored Loznice, posvedočili su večeras da je u tom centru bilo prebijanja i da je nasilje naređivao sveštenik Branislav Peranović, koji je letos optužen za ubistvo štićenika Nebojše Zarupca.

„Tukli su pesnicama, ašovima… Sve je zavisilo od toga kakav si prekršaj napravio. Za manji prekršaj – šamari, za teži – ašovi, za pokušaj bekstva – kompletne batine“, ispričao je jedan anonimni štićenik za emisiju „Radar“ Televizije Vojvodine. „Vode te u šumu, uhvatiš se za drvo, natrćiš se, ne smeš da jaukneš iako te tuku ašovom. Uglavnom 15, 20, 30, 50 udaraca… To je prepisivao otac Branislav. Od oca Branislava niko se nije vratio sa malo batina“, kazao je taj štićenik. Ispričao je da je u centru bio i jedan „šizofreničar“, mladić koji je stalno pričao sam sa sobom, koji je i noću stalno buncao. „On je krenuo putem da beži. I njega su baš, baš prebili“, naveo je taj štićenik.

Đorđe Andrejić, koji je u Sretenju proveo sedam dana, rekao je da su ga bukvalno „oteli“ iz stana u Beogradu i odveli u taj centar i dodao da je potom to pokušao da ispriča svešteniku Peranoviću. „Nisam mu stigao reći ni dobar dan, a on me udario šakom u glavu. Kada su me pretukli, odmah sam mogao da čujem i druge slične stvari“, rekao je Andrejić.

Nevena Zarubac, rođena sestra ubijenog Nebojše Zarupca, kroz suze je rekla da se ne nada da će Peranović biti osuđen. „Znam da su spremni na sve. Ko ume dobro da laže, taj pobeđuje“, kazala je ona.

Više javno tužilaštvo u Šapcu podiglo je 7. decembra optužnicu protiv Peranovića (54) zbog krivičnog dela teškog ubistva, javili su mediji. On je optužen da je 6. avgusta ubio Nebojšu Zarupca (39), tako što ga je pretukao štapom. Peranović je pre toga bio upravnik navodnog rehabilitacionog centra „Crna Reka“, a u žižu interesovanja došao je 2009. godine, posle emitovanja video-snimaka na kojima se vidi kako u tom centru ašovom prebijaju štićenike. Sveštenika je tada sud u Tutinu osudio na godinu dana zatvora uslovno jer je pretukao oca jednog štićenika centra.Peranović je potom premešten u Jadarsku Lešnicu, gde je preuzeo upravljanje centrom Sretenje.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!