- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stevanović (Slobodni poslanici): Vlada može koliko sutra smanjiti cene goriva za 12 dinara

Poslanik iz grupe Slobodni poslanici – Pokret centra u Skupštini Srbije Aleksandar Stevanović izjavio je danas da Vlada Srbije ima mogućnosti da “koliko sutra” reši problem visokih cena goriva u Srbiji i upozorio da bi u suprotnom prirvedni rast u Srbiji mogao biti značajno usporen.

“Zbog visokih cena nafte, privredni rast u Srbiji će biti značajno usporen, što minira sve reformske napore. Doći će i do pada poreskih prihoda”, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije može odmah da donese kratkoročne mere i da bez saglasnosti Skupštine Srbije za 20 odsto smanji ukupnu akcizu što bi, kada se doda i PDV na akcizu, za potrošače značilo smanjenje koje je veće od 12 dinara po litri.

“To je mera koja može da se donese koliko sutra i pozivamo Vladu Srbije da to uradi i izbegne da se uspori rast Srbije zbog porasta cene nafte”, kazao je Stevanović.

Dodao je da bi dugoročna mera podrazumevala da se uspostavi “stepenasta” politika akciza, odnosno kada je cena nafte do 50 dolara po barelu na svetskom tržištu, da iznos akciza bude jednak današnjem iznosu, a kada je cena nafte od 50 do 80 dolara iznos od akciza bude umanjen za 20 odsto u odnosu na današnji nivo, a kada je nafta preko 80 dolara da iznos akciza bude umanjen za 50 odsto.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!