Sterijino pozorje: Gde su granice?

Danas počinje 61. Sterijino pozorje u Novom Sadu, koje „preispituje granice pozorišta u estetskom, društvenom i materijalnom smislu“

26. maja 2016

Ovogodišnje 61. Sterijino pozorje će od 26. maja do 2. juna pred publiku i žiri u Novom Sadu doneti sedam predstava u takmičarskom programu i dve u selekciji Krugovi. Slogan pod kojim će se odvijati festival „Gde su granice“, selektorka Marina Milivojević Mađarev odabrala je, kako je rekla, zato što je naše pozorište sada u situaciji da neprestano preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu.

Čime je, koliko i kako oivičeno i ograničeno estetsko i društveno u našem teatru prikazaće, između ostalog, ovogodišnja selekcija. A, o onoj drugoj, materijalnoj, davno pređenoj granici, ali u suprotnom pravcu sa strelicom u nazad, selektorka postavlja pitanje: „Koji je najmanji budžet sa kojim je moguće napraviti produkciju jedne pozorišne sezone tako da pozorište i dalje bude pozorište, a ne firma pred raspadom?“

Sterijino pozorje – koje se takođe priključuje isprobavanju granica, te ove godine organizuje Festival sa 30 posto manjim budžetom – počeće u četvrtak 26. maja u 19 sati otvaranjem 15. Izložbe pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja u donjem foajeu Scene „Jovan Đorđević“

Svečanom besedom glumica Anita Mančić otvoriće Festival, nakog čega sledi prva predstava u takmičarskom programu u selekciji nacionalne drame i pozorišta „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana i izvedbi ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda. Selektorka navodi da su razlozi zbog čega je pažnje vredna ova postavka Rodoljubaca, to što ovaj teatar prvi put nakon Drugog svetskog rata igra ovu Sterijinu dramu, kao i Urbanov drugačiji pristup radu ansambla.

plakat2016-313U petak 27. maja u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz igraće se predstava u takmičarskoj selekciji „Ana Edeš“ po motivima istoimenog romana Deže Kostolanjija, u scenskoj adaptaciji Kate Đarmati i režiji Jožefa Cajlika.  Predstavu izvodi Народно позориште/Narodno kazalište/Népszinház iz Subotice.

„Tuđe srce ili pozorišni traktat o granicama“ novi tekst je Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića, Art Hub – Udruženje za istraživanje i podsticanje izvedbenih umjetnosti Sarajevo (BiH), partneri: Scena MESS, Testament Films Begrad, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Sarajevski ratni teatar – SARTR, Centar za kulturu Sarajevo, Kosovska fondacija za otvoreno društvo. Predstava se igra u subotu 28. maja u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz“.

U nedelju u takmičarskoj selekciji u SNP na sceni „Jovan Đorđević“gledaćemo predstavu „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, tekst Tanja Šljivar, režija Mirjana Karanović u izvedbi Boasnsog narodnog pozorišta iz Zenice (BiH).

„Violinista na krovu“ Džofefa Stajna, predstava koja je obeležila sezonu u Srspkom narodnom pozorištu, takmičiće se na Festivalu u ponedeljak u SNP na Sceni „Pera Dobrinović“. Muzika Džeri Bok, režija Atila Bereš, u zajedničkoj izvedbi glumaca dva ansambla Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz.

„Pijani“ u Selekciji nacionalne drame i pozorišta, dramu po tekstu Ivana Viripajeva, a u režiji Borisa Liješevića izvešće Pozorište atelje 212, Beograd u utorak 31. maja, Scena „Pera Dobrinović“, SNP.

Takmičarska slekcija završiće se u sredu 1. juna na Sceni „Jovan Đorđević“ , SNP   predstavom „Hromi ideali“ po romanu „Čedomir Ilić“ Milutina Uskokovića. Dramatizacija Olga Dimitrijević, adaptacija ansambl predstave i Zlatko Sviben, koji je i režirao dramu. Izvedba Narodno pozorište Užice. Za skeptike koji se pitaju zašto Uskoković posle 100 godina, selektorka odgovara da sa mesta gde nas je Uskoković napustio kao da za sto godina „nikakvog napretka na ovim prostorima nije ni bilo“… jer je „progres ovde relativna kategorija. U epicentru Uskokovićevih interesovanja je nemušta, slabe volje i uopšte nesnađena srpska inteligencija…“

Selektorka Marina Milivojević Mađarev: Pitanja kojima se bave predstave

„ Kakav tekst danas možemo nazvati dramskim? Da li takav tekst prvenstveno treba da odražava dramsku radnju datu kroz  konsekventnu hronolšku iznetu priču, ili se može odustti od priče, ubaciti naracija, songovi… Gde su granice savremenog dramskog teksta? Takođe, na osnovu kojih granica utvrđujemo ko je domaći, ili lepše rečeno, naš pisac umetnik? Da li su to granice države ili jezika? I da li su mesto rođenja i jezik pravo merilo za razgraničenje naših od „njihovih“ pisaca? Gde su granice? Koje granice dele originalno dramsko delo od dela nastalog na osnovu nekog drugog proznog ili dramskog ostvarenja? Koliko možemo da intervenišemo na tuđem tekstu, a da i dalje imamo pravo da potpišemo prvobitnog autora? Ko je autor teksta koji se izvodi na predestavi, koje su granice autorstva između pisca, reditelja i dramaturga? Ovim pitanjima bave se sedam predstava u takmičarskom programu i dve u Krugovima“  – saopštila je selektorka Marina Milivojević Mađarev o selekciji 61. Sterijinog pozorja.

U Međunarodnoj selekciji Krugovi gledaćemo: „Brašno u venama“ po tekstu Igora Štiksa i režiji Borisa Liješevića, SARTR i Scena MESS, Sarajevo, BiH i „Fazanov ples“ koji, po tekstu i u režiji Bele Pintera“ igra budimpeštenaska trupa Bela Pinter kompani iz Mađarske.

Razgovore za Okruglim stolom vodiće novinar, pozorišni kritičar Igor Burić, svako veče nakon predstava u gornjem foajeu Scene „Pera Dobrinović“.

I pored siromaštva i ignorancije nadležnih u Gradu, Pokrajini i Republici (razlog može biti samo jedan: oni, sva je prilika, nisu konzumenti ni ovog dela kulturne produkcije) ove godine na Festivalu neće izostati prateći programi kao i Pozorje mladih.

“Dani knjige” jedan su od najposećenijih pratećih programa Sterijinog pozorja. Od tri ukupno, jedna sesija će biti posvećena gostima iz Bosne i Hercegovine, jedna izdanjima Pozorišnog muzeja Vojvodine, a treća  izdanjima Sterijinog pozorja. Posebnu pažnju zaslužuje monografiji Sterijinog pozorja, koju je za 60. rođendan ove Kuće pripredila Aleksandra Kolarić.

I baš zato, valjda i uprkos svemu što nas okružuje i stiska, u utorak 31. maja na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta biće izvedena predstava – poklon Srpskog narodnog pozorišta Sterijinom pozorju – „Balerine“ rediteljke i dramaturškinje Milene Bogavac. Koreografkinja i asistentkinja režije je Olivera Kovačević Crnjanski.

Sterijino Pozorje će, nakon proglašenja i uručenja Sterijinih nagrada, u četvrtak 2. juna zatvoriti predstava u čast nagrađenih Narodnog pozorišta iz Užica „Nečiste sile“ po tekstu Ljubiše Vićanovića i režiji Bogdana Jankovića.

Branislava Opranović (Autonomija)

 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga