Sterija nekad i sad

Delo Jovana Sterije Popovića (1806-1856), rodonačelnika srpske komediografije, u fokusu je jubilarnog, 20. Međunarodnog festivala klasike “Vršačka pozorišna jesen”, koji se održava od 27. oktobra do 2. novembra u Vršcu

28. okt 2012

Delo Jovana Sterije Popovića (1806-1856), rodonačelnika srpske komediografije, u fokusu je jubilarnog, 20. Međunarodnog festivala klasike “Vršačka pozorišna jesen”, koji se održava od 27. oktobra do 2. novembra u Vršcu.

Program 20. “Vršačke pozorišne jeseni” obuhvata i predstave amaterskih pozorišta, s obzirom da se, kako je naveo selektor Tibor Vajda, ispostavilo da na ovdašnjem jezičkom području nema šest naslova Sterijinih drama, komedija na repertoaru.

Festival je počeo u Narodnom pozorištu “Sterija” izložbom fotografija sa prošlogodišnjeg festivala klasike autora Aleksandra Avrameskua, te predstavom “Laža i paralaža”, u režiji Jovana Grujića, koju su izveli domaćini.

Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanina učestvuje Sterijinim komadom “Zla žena”, u režiji Egona Savina, koji potpisuje i režiju predstave “Kir Janja” Narodnog pozorišta u Beogradu. “Zlu ženu” izvodi i Narodno pozorište Pirot, u režiji Saše Latinovića, dok će Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke izvesti Sterijinu “Ženidbu i udadbu”, u režiji Đurđe Tešić.

Publika će videti i Sterijinu “Pokondirenu tikvu” Amaterskog pozorišta Senta.

Program 20. “Vršačke pozorišne jeseni” obuhvata i monodramu “Franše D’Epere na Južnom bulevaruAleksandra Popovića, u izvođenju Jovice Jašina, poklon predstavu “Ljubavi Džordža VašingtonaMire Gavrana, u režiji Ljiljane Ivanović i izvođenju NP “Sterija”, te “Burnu noćJon Luke Karađalea, koju potpisuje Tibor Vajda, a izvodi profesionalna scena na rumunskom pri NP “Sterija”.

Kao poklon predstava najavljena je i “Dvorska luda” Đokice Miljkovića, u režiji Tibora Vajde, a u završnici će Ustanova kulture “Vuk” iz Beograda izvesti “Zvezdarske zvezdiceGorice Popović.

Predstave prate i okrugli stolovi kritike, a festivalski program obuhvata i izložbu kostima i skica Pozorišnog muzeja Vojvodine, autorke Anamarije Mihajlović, okrugli sto na temu “Sterija i njegova dela”, promocije knjiga…

U okviru postfestivalskog programa, 3. novembra biće izvedena predstava “Indigo” – koprodukcija budvanskog festivala “Grad teatar”, Smart studija i Doma omladine Beograda, u režiji Branislava Lečića, dok će 15. novembra biti izvedena renesansna komedija “Mirandolina” Teatra 91 iz Aleksinca, u režiji Fuada Tabudžića.

Žiri XX Festivala “Vršačka pozorišna jesen” čine direktor Sterijinog pozorja u Novom Sadu Milivoje Mlađenović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine Zoran Maksimović i reditelj Stefan Sablić iz Beograda.

Prošle godine, na XIX “Vršačkoj pozorišnoj jeseni”, nagrada za najbolju predstavu dodeljena je predstavi “Povodom Galeba” prema motivima drame “GalebAntona Pavloviča Čehova, u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada. Za režiju te predstave nagrađen je Boris Liješević.

Sajt NP “Sterija” je www.npsterija.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga