- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stepanovićevo: Škola pred zatvaranjem

Učenici osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Stepanovićevu kod Novog Sada ovo polugodište završiće ranije od svojih vršnjaka, jer prema nalazu inspekcijskih službi u školi ne postoje odgovarajući uslovi za nastavu, koje uprava ne može da im obezbedi zbog blokiranih računa.

Oko 150 đaka na raspust će otići 17. decembra.

Školi, koja bi ove školske godine trebalo da proslavi 95 godina postojanja, preti zatvaranje zbog blokiranih računa i dugova koji postoje još od 2003. godine i nerešenih upotrebnih dozvola za deo zgrade i salu za fiskulturu.

„Ako se u međuvremenu za to steknu potrebni uslovi, početak drugog polugodišta bi mogao da bude usklađen sa predviđenim kalendarom, pa bi učenici mogli prema određenom planu da nadoknade nerealizovanu nastavu iz prvog polugodišta“, rekla je za agenciju Beta direktorka škole Svetlana Keleman.

Prema njenim rečima, na osnovu izgubljenog radnog spora za vreme mandata prethodnog direktora, računi škole prvi put su blokirani 2010. godine.

Nakon tri godine čekanja da državne institucije uklone blokadu računa, 2013. godine rukovodstvo škole svesno pravi budžetski prekršaj i blokadu računa pretvara u dug od 1,3 miliona dinara, a od tog vremena dug škole se stalno uvećava zbog novih izvršnih rešenja, kamata i troškova sudskih procesa.

Ukupna dugovanja škole danas iznose više od sedam miliona dinara, a kako je Svetlana Keleman objasnila, Vlada Srbije je donela zaključak o plaćanju samo određenih troškova škola sa računa drugih lica.

„Na taj način prividno je rešen problem. Vlada nije uzela u obzir da je neophodno obezbediti ishranu za decu koja u nastavi i dnevnom boravku provedu vreme od 07.00 do 16.00. Zbog toga deca iz socijalno ugroženih sredina jedu samo kada drugari podele svoj sendvič sa njima“, rekla je Keleman.

Škola trenutno nema novca ni za kancelarijski i nastavni pribor, sredstva za održavanje higijene, putne troškove za zaposlene, niti za isplate novčanih nagrada učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju, a stiglo je i rešenje građevinske inspekcije kojim se zabranjuje korišćenje fiskulturne sale i jednog dela zgrade, jer za njih nije izdata upotrebna dozvola.

„Sanitarni inspektor nas je upozorio da je dalje odlaganje izvršenja naloženih mera nedopustivo i da će škola biti zatvorena iz bezbednosnih razloga ako se ne preuzmu mere neophodne za bezbedan boravak dece u školskoj zgradi“, rekla je Svetlana Keleman koja je na dužnost direktora škole stupila 1. jula 2015. godine.

„Počevši od 26. avgusta, pet puta sam se obratila gradonačelniku Novog Sada (Milošu Vučeviću), ali do sada nisam dobila nikakav odgovor. Obratila sam se i Ministarstvu prosvete i dobila odgovor da situacija nije u njihovoj nadležnosti. Sada se javno obraćam premijeru Srbije (Aleksandru Vučiću) sa molbom da ne dozvoli kažnjavanje učenika u Stepanovićevu time što će im biti uskraćena osnovna prava, jer u ovoj situaciji jedino deca nisu kriva“, rekla je direktorka škole.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!