- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stepanov: Vojvodini potreban ustav sa elementima državnosti

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Radivoj Stepanov izjavio je danas da Srbija treba da se federalizuje, kroz donošenje modernog evropskog ustava, i dodao da Vojvodina treba da ima svoj ustav, koji će joj garantovati elemente državnosti.

“Sadašnja Vojvodina ne može stati u mider autonomije. Sve što je ispod državnosti, za Vojvodinu je tesno i neodgovarajuće. Za državnost Vojvodine potreban je Ustav Vojvodine, koji nije početak secesije, već pouzdan signal spremnosti Srbije na duboke državne reforme, toliko duboke da samo one obećavaju njen opstanak”, rekao je Stepanov na tribini u Skupštini Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je u svojoj istoriji prošla sve faze: bila je region kao Dunavska banovina u Kraljevini Jugoslaviji, a bila je i autonomija u SFRJ. “Sada je na redu period državnosti, a posle možda i secesija”, rekao je Stepanov i ocenio da Vojvodina sada nema kapacitet za donošenje sopstvenog ustava i za borbu za svoje interese. “U svakom slučaju, Vojvodina treba da izađe iz svog samookrivljujućeg maloletstva”, kazao je Stepanov.

Sociološkinja Janja Beč ocenila je da Vojvodina danas “ćuti iz straha”. “Ali, ima nade za Vojvodinu, jer i u političkim pustinjama poput naše postoje oaze”, ocenila je Beč.

Tribinu je organizovala nevladina organizacija Vojvođanski klub.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!