Steinmeier postao novi njemački predsjednik

Steinmeier je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD i za njega je glasovala velika većina zastupnika Bundestaga

12. feb 2017

Frank-Walter Steinmeier izabran je u nedjelju za novog predsjednika Njemačke. Steinmeier, donedavno šef njemačke diplomacije, na tom će mjestu zamijeniti Joachima Gaucka, kojem mandat ističe 18. ožujka.

Njemački predsjednik se bira u parlamentu, a za Steinmeiera je glasovala velika većina zastupnika Bundestaga. Među prvima mu je čestitala kancelarka Angela Merkel.

On je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD, a dogovor najvećih stranaka o Steinmeieru već je ranije postignut.

Kako navodi Deutsche Welle, predsjednik Savezne Republike Njemačke je poglavar države, ali ne i najmoćnija osoba u zemlji.

Današnji predsjednik Njemačke ne vlada, već reprezentira zemlju.

U državničkim posjetama u inozemstvu on je „lik i glas Njemačke“, a na unutarnjem planu on simbolizira „jedinstvo države“, kako je to Savezni ustavni sud potvrdio 2014. godine, prenosi Tanjug.

Njegova funkcija i zadaci znatno su reducirani zbog iskustava iz nacističke Njemačke.

Predsjednik više nije ‘zamjenik cara’

Nikada više najviši predstavnik Njemačke neće imati svu moć u svojim rukama, i to je razlika između funkcije predsjednika SR Njemačke i njegovih prethodnika u Weimarskoj Republici (1918-33), koji su imali funkciju „zamjenika cara“, da bi na kraju sva moć u državi bila prebačena na Adolfa Hitlera.

Da bi se jamčilo jedinstvo, predsjednik mora djelovati nepristrano, a u svojim govorima izražavati stav koji se ogleda u vrijednostima njemačkog Ustava.

Zato njemački predsjednik tijekom svojeg mandata zamrzava članstvo u stranci čiji je član.

DW navodi da je u državnim strukturama moći ugrađena i funkcija predsjednika, osim u izvršnoj, sudskoj i parlamentarnoj vlasti.

Zato onaj tko je na funkciji predsjednika može i izvan političke svakodnevice davati impulse za daljnji razvoj demokracije i pravne države.

DW navodi da bi savezni njemački predsjednik trebao svojim govorima djelovati na rješavanje nacionalnih i međunarodnih problema – on daje poticaj, a zadatak da se to provede ostaje vanjskoj politici, odnosno saveznoj vladi i njezinim ministrima.

Predsjednici se uvelike zalažu za ljudska prava, promoviraju vladavinu prava i demokratski dijalog.

Njihove osnovne teme su i osiguravanje mira, borba protiv terorizma, europsko jedinstvo te zaštita klime i prirodne sredine.

Znak koji daje njemački predsjednik mora biti od nacionalnog značaja, i to je ono što ograničava njegovu funkciju.

DW navodi i da ako SR Njemačka sklopi obvezujući međunarodni sporazum, njega, u ime države, potpisuje predsjednik.

Potpis zakone stavlja na snagu

Slično je i sa zakonima koje su usvojili Bundestag i Bundesrat – tek potpis saveznog predsjednika stavlja ih na snagu.

Uz to, poglavar države provjerava je li zakon i formalno ispravno donesen.

On mora i potvrditi da dotični zakon odgovara duhu Ustava Njemačke.

Funkcija njemačkog predsjednika ima važnu funkciju u kriznim slučajevima – u to se ubraja i to da predsjednik može raspisati nove izbore, ukoliko se dogodi da savezni kancelar koji je tada na vlasti izgubi podršku u parlamentu.

Predsjednik predlaže parlamentu kancelara, imenuje i razrješava ministre, kao i savezne suce, visoke državne dužnosnike i vojne osobe.

DW navodi da u dužnosti njemačkog predsjednika također spadaju i pokroviteljstva različitih manifestacija, kao i uređenje državnih akata.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga