Stefanu Janjiću uručena prva esejistička nagrada Biće i jezik

"Biće i jezik" je nagrada u znak sećanja na filozofa Radomira Konstantinovića

12. apr 2016

Stefanu Janjiću iz Novog Sada uručena je danas nagrada za esejistiku “Biće i jezik”, koju, u znak sećanja na Radomira Konstantinovića (1928-2011), dodeljuju Savet za očuvanje misaonog nasleđa tog srpskog filozofa i Zavod za kulturu Vojvodine.

Janjiću je nagradu, u ime Saveta, uručila istoričarka Latinka Perović koja je kazala da nagrada nosi naziv po najkompleksnijem Konstantinovićevom delu.

“U našoj opštoj depresiji pojava mladih ljudi kao što je Stefan Janjić, uverena sam, obradovala bi i Radomira Konstantinovića”, kazala je Latinka Perović.

Stefan Janjić je zahvalio na nagradi, rekao da je ponosan što je prvi dobitnik i dodao da nagrada, zbog svoga naziva, već od samog početka ima kredibilitet.

“Dijalog, učenje i saznanje su najveće brane frazama i svodljivosti”, rekao je Janjić, koji je nagrađen za esej “Svodljivost i fraza”.

Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke u Subotici i predsednik Izvršnog odbora Saveta za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića, rekao je da je delovanje Saveta doprinelo boljoj kulturnoj klimi u Subotici.

Stefan Janjić je rođen 1991. godine i diplomirao je i masterirao na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. On je prošle godine dobio i NIN-ovu stipendiju za roman u nastajanju.

Njegov nagrađeni rad će biti objavljen u časopisu Interkulturalnost, koji izdaje Zavod za kulturu Vojvodine.

Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: Radmila Gligić, Filip David, Aleksandra Đurić Bosnić, Svetislav Jovanov, Alpar Lošonc.

Na konkurs su prispela 22 eseja, a žiri je pohvalio još nekoliko radova, koji će takođe biti objavljeni u Interkulturalnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga