Stefanović: Stara radikalska retorika

Naprednjaci ugrožavaju demokratiju i prava građana

30. jan 2015

Šef Poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je danas da to što u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) razmišljaju o kontramitingu i smeni ombudsmana Saše Jankovića predstavlja opasnost za demokratiju, prava građana i ustavni poredak.

On je novinarima u Skupštini Sribije rekao da „naprednjaci nikako da shvate da argumentovana kritika koja dolazi protiv vlasti i vrhuške režima nije napad na državu“.

„Država nije jednako Aleksandar Vučić. Normalno je da opozicija i nevladin sektor ukazuju na nepravnilnosti i kritikuju stvari koje objektivno nisu u redu i nisu u skladu sa zakonom i daju svoje predloge kako da se određen problem reši“, rekao je Stefanović.

On je rekao da pošto u SNS nemaju odgovor ni na jedan problem u Srbiji pribegavaju „staroj radikalskoj retorici“ i stavu „hajde da mi sad kažemo da su se tajno organizovali da napadnu mene (Vučića), Dikovića, VBA, Gašića i ostale jer mi smo država“.

Stefanović je rekao i da je neshvatljivo i neprihvatljivo da premijer kaže da ne zna detalje slučaja oko oputužbi protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, ali da zna da je to napad na državu.

„U nedostatku bilo kakvih rezultata, u nedostaku rezultata devastirajućih mera štednje, u nedostatku rezultata ekonomskih reformi, u nedostatku zapošljavanja, investicija, u nedostatku slobode, u nedostatku slobode medija, oni (SNS) pribegavaju receptima iz devedesetih godina i organizovanju kontramitinga“, rekao je potpredsednik DS-a.

Stefanović je izrazio nadu da neće doći do organizacije mitinga podrške premijeru i smene ombudsmama Saše Jakovića jer je to „besmisleno, štetno i opasno“.

„Ljubav prema premijeru se iskazuje u krugu porodice. Ljubav prema premijeru u političkoj strukturi, u politričkom diskursu u političkoj areni ne postoji. On je politička, a ne očinska figura. Naprednjaci su pobrkali te dve stvari. Ne bi to bio problem, nego što oni sve nas građane guraju kao svoje taoce…. to je nešto što mora hitno da prestane“, rekao je Stefanović.

Đurišić: SNS mitingom podrške vraća Srbiju u prošlost

šef Poslaničke grupe opozicione Socijademokratske partije (SDS) Marko Đurišić ocenio je danas da vladajuća Srspska napredna stranka (SNS) organizacijom mitinga podrške premijeru vraća Srbiju u nesigurnost devedesetih godina 20. veka.

„Sećam se jednog mitinga podrške u zimu 1996. godine i ja sam tada bio na ulicama Beograda i ni malo se bezbedno ni prijatno nisam osećao“, rekao je Đurišić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da i ljudi koji tada nisu bili u Beogradu, u arhivi mogu da se prisete do kakvih stvari su dovodili takvi pokušaji da uključivanja „naroda“ u odbranu Vlade i šta je to imalo kao posledicu, podsećajući time na kontramiting koji je organizovan kao podrška Slobodanu Miloševiću tokom protesta opozicije.

„To pokazuje da su radikali ostali radikali i da promena samo odela i skidanje majca sa likom Vojislav šešelja nije promenilo suštinu onih koji danas upravljaju Srbijom, a koji su tada doveli zemlju i organizovanjem takvih skupova na ivicu unutrašnjih sukoba“, rekao je Đurišić i dodao da ne bi želeo da se to ikada više ponovi.

Đurišić je rekao i da javnost treba da dobije odgovre na pitanje koje je izneo zaštitnik građana Saša Janković o radu službe bezbednosti Vojske Srbije, kao i na tvrdnje Fonda za humanitarno pravo da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković ogovoran za ratne zločine.

„Mislim da zaslužuju odgovor, a ne diskvalifikaciju onoga ko postavlja to pitanje, tako da to još jednom pokazuje nedemokratski potencijal Vlade i vladajuće stranke koja na legitimna pitanja i ukazivanja na određene probleme odgovara na ovaj način i lično se ne osećam prijatno u takvoj situaciji“, rekao je Đurišić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga