Stefanović (SSP): Sve veći broj naših državljana u inostranstvu prepušteni sami sebi

"Obaveza Ministarstva spoljnih poslova je da brine o svim građanima i da ne ulazi u razloge zbog čega je neki državljanin u inostranstvu"

26. mar 2020

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je danas da izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o srpskim državljanima iz inostranstva pokazuje da oni nisu „zarobljeni“ u drugim državama samo zbog nemogućnosti da se organizuje njihov transport u Srbiju, već da je to na izvestan način odluka Vlade Srbije.

Dačić je juče rekao da državljani Srbije imaju pravo da se vrate u svoju zemlju, ali da je sada problem epidemiološka situacija i u uslovima vanrednog stanja dolazi i do suspendovanja određenih prava zbog javnog zdravlja.

„U prilog takvom zaključku idu i informacije da pogranične službe drugih zemalja na granicama našim državljanima objašnjavaju da nemaju saglasnost matične države za povratak. U takvim okolnostima sve je veći broj državljana Srbije koji su prepušteni sami sebi, koji nemaju smeštaj, a ponestaje im novca za boravak u inostranstvu“, rekao je Stefanović a saopštila je SSP.

Istakao je da je obaveza Ministarstva spoljnih poslova da brine o svim građanima i da ne ulazi u razloge zbog čega je neki državljanin u inostranstvu.

Stefanović je predložio set mera koje, kako navodi, treba da se primene odmah a među kojima su određivanje glavnog koordinatora u Ministartvu spoljnih poslova koji treba da organizuje i rukovodi vraćanjem ljudi u Srbiju i uvođenje telefonske linije za sve ljude u inostranstvu.

Takođe, predlaže popis državljana Srbije u inostranstvu koji žele da se vrate, nastavak organizovanja transporta po njih i otvaranje ambasada, konzulata, misija i rezidencija Srbije za državljane koji čekaju da im se organizuje transport.

„Ove mere ni na koji način ne suspenduju obavezu boravka u karantinu svih naših građana koji dolaze iz ugroženih područja niti poništavaju napore ministarstva u cilju povratka jednog dela naših državljana već su usmerene na stvaranje efikasnog sistema komunikacije i organizovanog povratka u Srbiju svih naših ljudi“, dodaje Stefanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga