Stefanović: Policija rasvetlila sve napade na lokale Albanaca

Na sednici bilo reči i o tome ko je budala a ko nije

21. okt 2014

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Novom Sadu da je policija „rasvetlila ili na dobrom putu da rasvetli“ sve napade na objekte u vlasništvu Albanaca i istakao da je veliki problem za društvo u tome što većinu osumnjičenih čine maloletnici i mlađi punoletnici.

Ministar je na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, koja je održana u Skupstini Vojvodine, rekao da su u proteklih nekoliko dana napadnute 23 radnje u vlasništvu Albanaca, a da je najveći broj napada, njih šest, zabeležen na području Policijske uprave Novi Sad.

Stefanović je ocenio da su napadi na te objekte posledica provokacije na utakmici između Srbije i Albanije i dodao da prema policijskim podacima nisu u pitanju organizovani napadi.

Skupštinski odbor je usvojio zaključke kojima je osudio napade i zatražio da epilog tih slučajeva jasno pokaže odlučnost države da se obračuna sa slučajevima međunacionalne mržnje.

Odbor je pozvao građane Srbije na uzdrzanost i odgovornost i zatražio od državnih organa da rade više na prevenciji nasilja, posebno među mladima jer represija nije dovoljna da se suzbiju takve pojave.

Predsednica Odbora Marija Obradović kazala je da je veoma važno da građani Srbije vide da su poslanici jedinstveni u osudi incidenata, bez obzira da li pripadaju pozicionim ili opozicionim strankama.

Zamenik predsednika Odbora Bojan Kostreš upitao je kako je moguće da su napadi na objekte u vlasništvu Albanaca kvalifikovani na različite načine, odnosno da su neki tužioci to okvalifikovali kao krivično delo oštenćena tuđe imovine, a neki kao krivično delo raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

On je ocenio da se ovakvi nacionalistički ispadi ponavljaju, jer raniji slični slučajevi nikada nisu dobili sudski epilog, što je jasna poruka nasilnicima da se nasilje ne kažnjava.

Član Odbora Žika Gojković rekao je da su incidenti posledica sistema vrednosti u društvu i dodao da ne treba da se priča o tome da li su Albanci izazvali incidente na utakmici, već treba da se razgovara o tome kako se mi u Srbiji ponašamo.

Član Odbora Balša Božović rekao je da su tabloidi odigrali veliku ulogu u raspirivanju mržnje jer su vodili ostrašćenu kampanju u kojoj je ceo jedan narod proglašen krivim.

Načelnik novosadske policije Siniša Radaković demantovao je napise u medijima da je vlasniku jedne pekare u Novom Sadu koja je razbijena policija odbila da pruži preventivnu zaštitu i dodao da je patrola četiri puta obilazila njegovu pekaru, ali da su dečaci starosti 16 godina uspeli da im pobegnu, da bi na kraju bili identifikovani i privedeni.

Član Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da je drustsvo u Srbiji u dubokoj moralnoj krizi, zbog čega su mogući ovakvi izlivi mržnje, i istakao da je bezbednost građana veoma važna za višenacionalnu sredinu kao što je Vojvodina.

Član Odbora za odbranu i unutrašnje pioslove Skupštine Srbije Marko Đurišić rekao je da su incidenti samo posledice, dok su uzroci mnogo dublji i poručio da ni on ni njegova deca ne žele da žive u društvu koje je puno tenzija i koje u ovakvim situacijama liči na društvo iz devedesetih godina prošlog veka.

Đurišić je optužio gradske vlasti u Novom Sadu da iz budžeta finansiraju desničarske organizacije, pa čak i one koji veličaju Ratka Mladića.

Na sednici je došlo i do kraćeg sukoba između ministra policije Nebojše Stefanovića i Marka Đurišića, nakon što je Đurišić rekao da je osoba koja je uletela u direktrni TV prenos utakmice Srbija – Albanija i vređala predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zapravo “budala”, ali da “nisu budale onih 30.000 ljudi”, koji su skandirali isto ono što i ta osoba.

Stefanović je konstatovao da to znači da Đurišić odobrava to što je “nekoliko stotina” ljudi na stadionu vređalo Vučića.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga