Stefanović: Ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da dogovor o rešavanju pitanja sl…

04. jul 2011

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da dogovor o rešavanju pitanja slobode kretanja građana i razmeni matičnih knjiga sa kosovskim vlastima ne predstavlja ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova.

Stefanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da je jučerašnjim dogovorom sa prištinskim timom učinjen napredak u poboljšanju situacije Srba koji žive južno od Ibra, kao i da je Srbima na Kosovu omogućena sloboda kretanja.

Komentarišući tvrdnje šefice prištinskog pregovaračkog tima Edite Tahiri da je Srbija time napravila korak ka priznanju nezavisnosti Kosova, Stefanović je kazao da je Edita Tahiri to izjavila iz unutarpolitičkih razloga i usled velikog pritiska svoje opozicije.

Stefanović je kazao da Srbija neće prestati da obavlja nijednu od funkcija, što podrazumeva da će nastaviti da izdaje lična dokumenta i registarske tablice Srbima sa Kosova.

On se osvrnuo i na kritike opozicije usmerene na tok i rezultate pregovora sa Prištinom, ocenjujući ih politikantskim i pozivajući predstavnike opozicije da iznesu konkretne predloge rešenja kosovskog
problema.

Stefanović je dodao da pregovori Beograda i Prištine predstavljaju odvojen proces od pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ali da uprkos tome, uspeh pregovora može imati uticaj na brzinu učlanjena Srbije u EU. „Proces je odvojen, ali kreira bolju atmosferu i dovodi nas u situaciju da možemo nastaviti evropske integracije sa manje pritisaka i političkih uticaja“, rekao je on.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga