Stefanović nezadovoljan optužnicom za napad u Kruševcu: Gde je nalogodavac?

"To je tužna slika Srbije u kojoj živimo"

10. jula 2019

Pripremno ročište trojici optuženih za napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, zakazano je za sledeći utorak. U optužnici do koje je došao Insajder, ne navodi se, međutim, po čijem nalogu su predstavnici opozicije napadnuti uoči mitinga. Stefanović nije zadovoljan optužnicom i izražava sumnju da tužiocu nije dozvoljeno da radi svoj posao.

Umesto usred političke tribine, Borko Stefanović se 23. novembra prošle godina našao u ambulanti u Kruševcu, zajedno sa još tri osobe.

Polomljene glave, izbijeni zubi, potres mozga, oderotine – epilog su napada koji su provela trojica muškaraca.

Kako je tužilaštvo naknadno utvrdilo, napadači su Miloš Šaponjić zvani Šapa, Marko Živković zvani Buvac i Danijel Gmijović zvani Cafta. Sva trojica višestruki povratnici, osuđivani za razna krivična dela.

Međutim, nekoliko je nelogičnosti u optužnici, primećuje Borko Stefanović.

„Lakše telesne povrede – ne znam kako neko može da kaže da su tri izbijena zuba Bobanu Jovanoviću laka telesna povreda, a to što sam ja bio na ivici smrti, i u nesvesti sa potresom mozga, da je to na granici telesne, da ne govorim o napadu na službeno lice“, ističe on.

Stefanović podseća da je od napada do optužnice prošlo više od pola godine, da je osoba koju je označio kao organizatora predložena za svedoka, kao i da će sud tek doneti odluku o sudbini telefonskih listinga moblinih telefona, koji bi, prema Stefanoviću, pokazali vezu sa naručiocem.

Taj potencijalni svedok, kako je otkrio Insajder, bio je optužen za malverzacije, zajedno sa kontroverznim biznismenima sa severa Kosova, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, ali su nakon prvobitne osude, u žalbenom postupku oslobođeni, objašnjava novinarka Insajdera Senka Vlatković Odavić.

„Mi ne dobijamo odgovor na pitanje da li je napad bio ranije planiran i organizovan i da li ga je i ko naložio. Sam Borko Stefanović je ukazao na jednog čoveka kao mogućeg organizatora, tužilac je tog čoveka predložio za svedoka i videćemo da li će sud prihvatiti da ga i na suđenju sasluša. Ono što mora da bude potpuno jasno je da će sud suditi u okvirima optužnice“, ističe Vlatković Odavić.

Novinarka Insajdera objašnjava da je dobro da je optužnica podignuta, ali upozorava da za terminologiju da je „Borko Stefanović zadobio laku telesnu povredu na gornjoj granici sa teškom telesnom povredom“, nikada nije čula.

Stefanović objašnjava da zbog svega toga nije zadovoljan radom tužilaštva.

„Upoznavši tužioca video sam da je čovek izuzetno oprezan i delovalo je da je to čovek koji jako vodi računa da ne uradi bilo šta što neko može da mu ospori, ali taj neko nisu oštećeni i javnost u Srbiji, već verovatno neko treći. Ne želim da insinuiram, verujem da je uradio najbolje što je mogao, ali u tome jeste problem – ako tužilac u Srbiji radi najbolje što je mogao, znači da postoje okolnosti koje ga sprečavaju da radi svoj posao do kraja i potpuno nezavisno od bilo koje vlasti ili partije. To je tužna slika Srbije u kojoj živimo“, ocenjuje Stefanović.

Sva trojica optuženih trebalo bi da se u utorak pojave na pripremnom ročištu i na njega dolaze sa slobode. Policija ih je pronašla i uhapsila svega dan nakon napada, ali ih je sud, nepunih mesec dana kasnije, pustio da se brane sa slobode.

Obrazloženje je bilo da su saslušani svi svedoci i izvedeni svi dokazi, zbog čega je i uznemirenje javnosti eliminisano kao razlog za pritvor, uprkos činjenici da se radi o višestrukim povratnicima, ali i tome da je napad na Stefanovića doveo do protesta „Stop krvavim košuljama“, koji i danas traje širom Srbije.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga