Stečaj ATP Vojvodina ugrozio saobraćaj u pokrajini

Vojvođanski Sekretarijat za privredu zatražio je danas od Ministarstva za infrastrukturu da se hitno obezbedi jav…

20. jan 2009

Vojvođanski Sekretarijat za privredu zatražio je danas od Ministarstva za infrastrukturu da se hitno obezbedi javni prevoz građana u međumesnom autobuskom saobraćaju, tamo gde je obustavljen prestankom rada Autotransportnog preduzeća (ATP) „Vojvodina“.
U saopštenju za javnost taj sekretarijat je naveo da građani ne smeju da ostanu bez mogućnosti prevoza zbog narušene poslovne sposobnosti nekog prevoznika, odnosno, da se i u takvoj situaciji mora pronaći odgovarajuće, barem privremeno rešenje.
Istaknuto je i da „postoji inicijativa samih prevoznika da se problem reši“.
Kako je objašnjeno, nakon pokretanja stečajnog postupka nad ATP „Vojvodina“, veliki broj naseljenih mesta u pokrajini ostao je bez međumesnog autobuskog prevoza.
„Time su stanovnici ovih mesta dovedeni u vrlo tešku situaciju, posebno imajući u vidu početak drugog polugodišta u školama, zimske uslove u saobraćaju, potrebu velikog broja građana za odlazak na posao ili zdravstvene ustanove u većim centrima, kao i višestruko redukovan železnički putnički saobraćaj“, piše u saopštenju.
Podseća se i da je do novog usaglašavanja autobuskih linija ostalo još pet meseci i traži se da se zbog toga problem vanredno reši.
Iz pokrjinskog sekretarijata su upozorili da neregulisana situacija u toj oblasti stvara pogodno tlo za razvoj „divljeg prevoza“, koji je poslednjih godina u mnogim delovima zemlje „postao toliko masovan da ugrožava opstanak legalnih prevoznika“.
Odlukom Trgovinskog suda u Novom Sadu u ATP „Vojvodina“ pokrenut je stečajni postupak polovinom decembra prošle godine.
Na sajtu Trgovinskog suda može se pročitati da je stečajni postupak uveden na zahtev Čačanske banke, koja od ATP „Vojvodina“ potražuje oko 22,8 miliona dinara.
Prvo poverilačko ročište zakazano je za 5. februar, a ispitno za 26. mart 2009. godine. Tokom postupka trebalo bi da budu utvrđeni i ostali poverioci kojima ATP „Vojvodina“ duguje novac.
Većinski vlasnik ATP „Vojvodina“ je 27. jula 2004. godine postao Ilija Dević, vlasnik preduzeća Mankop (Mancoop). ATP „Vojvodina“ ranije je tužila Republiku Srbiju, Grad Novi Sad i GSP „Novi Sad“, zbog navodnog nepoštovanja ugovora koji su 8. maja 2007. potpisali tadašnja gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković i direktor tog preduzeća Ilija Dević.
ATP „Vojvodina“ tvrdi da ih je Gojkovićeva obmanula, jer je tim ugovorom precizno definisano da će nova autobuska stanica tog preduzeća, po dobijanju upotrebne dozvole, biti jedina u Novom Sadu preko koje će se odvijati međugradski autobuski saobraćaj.
U Novom Sadu većina autobusa i dalje dolazi i polazi sa stare međugradske autobuske stanice, dok su stanicu ATP „Vojvodine“ koristili uglavnom autobusi tog preduzeća.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga