Statut Vojvodine ponovo na testu

Još jedno saslušanje o vojvođanskom “separatizmu”

23. nov 2011

Posle burne polemike i političko-medijskog linča koji je obeležio gotovo dvogodišnju raspravu o vojvođanskom statutu, danas će o ustavnosti ovog akta, kao i Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine raspravljati Ustavni sud Srbije, po ranijem zahtevu Demokratske stranke Srbije.
Da se skandalozna hajka na vojvođanski statut, koji je na jedvite jade dobio zeleno svetlo u Skupštini Srbije koncem 2009. godine, ovim samo  nastvalja potvrđuje i to koje je “nezavisne” stručnjake USS pozvao na raspravu.
Naime, mišljenje o ovom aktu pred Sudom će, između ostalih, izneti  Zoran Lončar iz DSS, Kosta Čavoški, član tima za odbranu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, i Ratko Marković, pisac Miloševićevog ustava.
„Naše je mišljenje da će Sud, ako bude delovao samostalno i rukovodio se pravnim argumentima, da usvoji dobar deo primedbi“, kazao je potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.
Poslanica LSV Aleksandra Jerkov sumnja da će odluka USS biti merodavna i u skladu sa Ustavom, s obzirom na to ko je pozvan na raspravu.
Jedan od potpisnika predloga Miloš Aligrudić (DSS) tvrdi da je Zakon neustavan i nezakonit pošto ”doprinosi neravnopravnosti građana Srbije i otvara mogućnost separatizma”.
Zakon o utvrđivanju nadeležnosti Vojvodine uređuje pravni položaj autonomne pokrajine, izbor i rad organa i službi koje osniva, proširene su nadležnosti Vojvodine, dok će izvorni prihodi i svojina pokrajine biti uredjeni posebnim zakonima.
Tim Zakonom su, između ostalog, utvrđeni osnivanje razvojne banke Vojvodine, kao i međuregionalna saradnja, a propisano je i da Vojvodina predlaže mrežu sudova na teritoriji pokrajine.
Precizirano je i da se teritorija pokrajine ne može menjati bez saglasnosti građana Vojvodine na referendumu.
Primena Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine počela je 1.januara 2010. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga