Statut APV dobio podršku Niša

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je juče u Nišu da će predlog statuta Vojvodin…

23. feb 2009

Grb VojvodinePredsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je juče u Nišu da će predlog statuta Vojvodine dobiti saglasnost republičkog parlamenta.
– Davanje saglasnosti na vojvođanski statut je ustavna obaveza paralamentaraca Srbije. Ovaj akt je i politički značajan jer otvara pitanja regionalizaije drugih delova Srbije – istakla je predsednica republičkog parlamenta u razgovoru sa novinarima juče nakon sastanka delegacija republičke i pokrajinske skupštine sa predstavnicima gradske vlasti u Nišu.
Delegaciju parlamenata Srbije i Vojvodine koje su predvodili su predsednici Slavica Đukić Dejanović i Šandor Egereši razgovarala je sa predstavnicima niških gradskih vlasti na čelu sa gradonačelnikom Milošem Simonovićem o Predlogu statuta APV. Đukić Dejanović ukazala je da je na sastanku razgovarano i o tome šta statut znači “kao model za druge delove Srbije”. Dodala je, međutim, da je pre stavljanja na dnevni red Skupštine Srbije potrebno da Vlada usaglasi zakon o nadležnostima Vojvodine, te izrazila uverenje da će se oba akta pred narodnim poslanicima naći početkom redovnog zasedanja koje startuje u martu.
– Naša obaveza je da damo saglasnost, a da li će biti određenih tehničkih izmena pokazaće ova rasprava – napomenula je i dodala da se “statut Vojvodine donosi u celoj Srbiji, a parlament to treba samo da verifikuje”.
– Najvažnije je da se otvori pitanje demetropolizacije, decentralizacije i regionalizacije Srbije. Centralno pitanje je gde idu naše pare. Zato su potrebne veće nadležnosti gradovima i opštinama, a ne zbog jačanja lokalne vlasti. I ovo je prilika da na pravi način pokrenemo tu inicijativu – kazao je Ilić.
Predsednik vojvođanske Skupštine Šandor Egereši rekao je da na jučerašnjem sastanku nije bilo reči o kritikama po kojima statut APV stvara država u državi, kao ni negodovanja zbog odredbi o otvaranju kancelarije u Briselu, ocenivši da je to potvrda da je statut u saglasnosti sa Ustavom. On je kazao da je postignut i dogovor sa čelnicima Niša da taj grad sa pokrajinskom administracijom učestvuje u otvaranju zajedničkog predstavništva u Briselu čime bi se i ovoj regiji omogućio lakši pristup evropskim fondovima.
Egereši je istakao da je ključno pitanje da li statut menja Srbiju i dodao da je odgovor na to pozitivan “jer se stvaraju pretpostavke za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, što je pretpostavka i bržeg ulaska u EU”.
– Afirmacija autonomije Vojvodine znači otklanjanje straha od normalnog života, a mi želimo da otklonimo strah od Vojvodine, jer samo razvijena Vojvodina znači i razvijenu Srbiju – podvukao je Egereši i dodao da taj strah šire “nedobronamerni ljudi koji ne žele dobro ni Srbiji ni Vojvodini”.
Gradonačelnik Niša Miloš Simonović iz Demokratske stranke izjavio je da vojvođanski statut ima podršku lokalne vlasti u tom gradu kao i svih narodnih poslanika iz Niša koji su iz stranaka vladajuće koalicije, a koji su juče takođe prisustvovali sastanku posvećenom predlogu statuta APV. On je potrdio i podršku i učešće grada Niša u otvaranju vojvođanskog predstavništva u Briselu. Simonović je istakao da “fama o statutu ne služi interesu centralne Srbije” već da je ovaj akt pretpostavka regionalizacije cele zemlje koja omogućava “ravnopravnije uslove za život svih građana”
– Grad Niš nema ništa protiv statuta Vojvodine. Nama je važno da otvorimo i pitanje što skorijeg usvajanja zakona o regionalnom razvoju i zakona o prenošenju nadležnosti na druge gradove u Srbiji a ovaj statut je uvod u decentralizaciju zemlje – ocenio je.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga