Status Kosova za EU završena stvar

Pitanje statusa Kosova za EU je završena stvar i pažnju bi trebalo usmeriti na poboljšanje života lokalnog stanovništva. Pažnju treba preusmeriti na prave probleme za koje treba smisliti pragmatična rešenja.

19. maja 2010

Predstavnik Evropske unije za sever Kosova Mikele Đifoni izjavio je danas da je pitanje statusa Kosova za EU završena stvar i da bi pažnju trebalo usmeriti na poboljšanje života lokalnog stanovništva.
Đifoni je u intervjuu za Dojče vele rekao da je „situacija na severu Kosova, ako se stvari posmatraju iz ugla statusa kvo, stabilna“ i da bi zato trebalo da se radi na „demilitarizaciji pitanja statusa Kosova“.
„Pitanje statusa Kosova za EU je završena stvar, pažnju bi trebalo usmeriti na druga, mnogo vaznija pitanja, koja se tiču poboljšanja života lokalnog stanovništva“, rekao je Đifoni.
On ukazuje da pažnju treba preusmeriti na prave probleme za koje treba smisliti pragmatična rešenja. „To je uslov da bismo pokrenuli dijalog kao osnovu poboljšanja veze između Beograda i Prištine“, smatra Đifoni.
Povodom lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu zakazanih za 30. maj, Đifoni kaže da su izbori na teritoriji Kosova održani i da se ovi izbori „ne mogu smatrati legalnim“.
„Oni nisu u skladu ni sa jednim pravnim dokumentom koji ovde važi, čak ni sa Rezolucijom 1244. Rekao sam, pitanje paralelnih izbora i struktura uopšte, za EU ne stvara osnov za akciju. Naša uloga je da podržimo lokalnu zajednicu da promoviše evropske vrednosti i poglede na situaciju“, rekao je Đifoni.
On je, međutim, kazao da bi sprečavanje održavanja tih izbora bila „snažna intervencija koja ne može da se smatra opravdanom“.
Đifoni je takođe ukazao da su povratak i integracija Srba u kosovsko društvo jedno od pitanja od kojih zavisi dalji razvoj situacije na terenu.
„Pitanje paralelnih struktura na severu Kosova za Evropsku uniju je irelevantno. Važno je šta mi, EU, možemo da uradimo za kosovsku zajednicu, za kosovsko društvo. Ako budemo insistirali na takvom pristupu, pitanje postojanja paralelnih institucija neće biti toliko važno“, smatra Đifoni.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga