State Department upozorio na ‘maligni’ uticaj Rusije na Balkanu

Američki zvaničnik je upozorio da humanitarni centar Rusije u Nišu u Srbiji vrlo moguće ima za krajnji cilj uticanje na formiranje javnog mnjenja

18. maj 2017

Visoki zvaničnik State Departmenta Hoyt Brian Yee upozorio je da Rusija produbljuje svoje napore u pokušajima da utiče na politiku na Balkanu, uključujući i ohrabrivanje manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, na secesiju.

Govoreći pred Potkomitetom za vanjske poslove u srijedu, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evropaziju Yee je poručio je da je cilj SAD da promivišu mir i stabilnost u regionu.

Kako je rekao, mnoge države Balkana, Albanija, Crna Gora teže dubljoj integraciji u zapadne integracije kao što su Evropska unija i NATO i Vašington nastavlja da ih podržava u tome.

Albanija i Hrvatska su već članica NATO-a dok će se Crna Gora pridružiti Alijansi idućeg mjeseca. Hrvatska je takođe i članica EU, istako je Yee.

Yee je upozorio na „maligni uticaj“ Rusije jer, kako je rekao, Moskva pokušava da spriječi to povezivanje putem finansijskih i političkih sredstava.

Američki zvaničnik je upozorio da humanitarni centar Rusije u Nišu u Srbiji vrlo moguće ima za krajnji cilj uticanje na formiranje javnog mnjenja.

Yee je rekao i da Moskva pokušava da ohrabri sescesiju Republike Spske od Bosne i Hercegovine, u kojoj je djelu politički aranžman koji je održavao mir u zemlji od okonačanja rata i potpisvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Etničke tenzije na Balkanu ponovo su počele rasti. Nedavno nasilje u Makedoniji ističe ozbiljnost njihovih političkih problema. Kako je napredak u dijalogu između Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostaće ranjiva, a bez neophodnih struktrnih reformi, BiH je u riziku da postane propala država“, upozorava Yee, dodajući da „IDIL i druge nasilne grupe nailaze na upjeh u regrutovanju boraca i simatizera na Balkanu“.

O uticaju Rusije na Balkan govorili su i drugi panelisti na saslušanju u Senatu.

Gregory Meeks, potpredsjednik i demokratski senator je kritikovao najavljene budžetske rezove u State Departmentu jer se, kako je naveo, plaši šta će u tom slučaju biti sa američkim mjestom u svijetu, i šta će to značiti za region Balkana.

“Administracija ne daje našim diplomatama oruđe i ljudske resurse da bi djelovali na diplomatskom planu na Balkanu na dnevnoj bazi. Ako se time ne pozabavimo, vakum će rasti, a u taj prostor će doći Kremlj koji će iskoristiti probleme na terenu“, kazao je Meeks.

„Mladi politički akteri i krke institucije pod pritiskom su korupcije, nezadovoljnih građana i drugih izazova. Na nekim mjestima postoji ‘veza sa Kremljem’. Reći ću ekonomskim rječnikom – ‘laki novac govori’. Korumpirani ruski novac donio je primetan uticaj koristeći to, nadvijajući istovremeno oblak nad demokratijom i transparentnošću“, naveo je Meeks.

Vlade, nevladini aktivisti kao i predstavnici medija moraju znati nakon ovog saslušanja da smo zabrinuti sa stanjem stvari na Balkanu, rekao je senator Meeks i dodao:

“Rad Kremlja na destabilizaciji stuacije neće proći neprimijećen, ali se plašim da ukoliko svjesno budemo ignorisali ili poneko čak i podržvao takav stav, biće opasnih posljednica po region kao i po SAD “ reko je Meeks i dodao “ne smijemo skrenuti pogled sa Balkana”.

Kongresmen Chris Smith, republikanac, posjetio je nedavno sa pravosudnim Komitetom Kongresa Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo i Makedoniju, i saglasan je sa senatorom Meeksom da SAD ne smiju napustiti Balkan. On je rekao da pred tim regionom i dalje stoje ozbiljni izazovi, ekonomski razvoj, nezvisno provosuđe i borba protiv korupcije i da vjeruje da je u najboljem interesu SAD da nakon što je “Balkan pronašao krhki mir” snažno podržavaju reforme, razvoj i pomirenje, te održavanje mira na Balkanu.

“Ovo nije vrijeme za nas da se povučemo na bilo koji način, već da nastavimo da razumijemo važnost regiona i važnost naših savezništava u regionu, kao i samu opasnost od ostavljanja prostora drugima sa manje jasnim ciljevima“, poručio je kongresmen Smith.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga