STARA PAZOVA: SNS i bez prevrata na vlasti u Staroj Pazovi

Na izborima u opštini Stara Pazova, na birališta je izašlo ukupno 59,73 odsto građana sa biračkim pravom

15. okt 2012

Najviše glasova dobila je koalicija Srpska napredna stranka – Nova Srbija – 24,6 odsto i u novom opštinskom parlamentu su osvojili 16 mandata, Demokratska stranka –Izbor za bolji život – Boris Tadić, osvojila je 13 mandata, ili 20,69 odsto. Koalicija SPS – PUPS (10, 42 %) imaće 7 mandata, DSS (8,80%) 5 mandata, SRS (6,00%) 4 mandata, i Jedinstvena Srbija (5,66%) 3 mandata.

U slučaju opštine Stara Pazova, Srpska napredna stranka uspela je već u „prvom naletu“ da formira lokalnu vlast, doduše sa „tananom“ većinom, u koaliciji sa Demokratskoj strankom Srbije, Jedinstvenom Srbijom i jednim pridruženim odbornikom iz SPS. Međutim, naknadno su se i ostali gradski socijalisti priključili ovoj „inicijativi“, što je naprednjacima i njihovim partnerima omogućilo dovoljnu većinu za donošenje svih željenih odluka u narednom periodu.

Novi predsednik opštine Stara Pazova je Đorđe Radinović, u javnosti poznat i pod nadimkom „Džokej“, iz Belegiša, saobraćajni tehničar, predsednik Opštinskog odbora SNS Stara Pazova, a njegov zamenik je Goran Vranješ (Jedinstvena Srbija) iz Nove Pazove, koji je tu funkciju obavljao i u prethodne četiri godine, u kabinetu Gorana Jovića (DS). Na konstitutivnoj sednici nove Skupštine opštine Stara Pazova, za predsednika SO je reizabran Miloš Crnomarković (DSS), a zamenik je Radoje Blagojević (SPS), pomenuti socijalista, koji je novoj koaliciji u startu pomogao da dođe do skupštinske većine od 25 odbornika.

Jedna od najinteresantnijih činjenica u vezi sa Starom Pazovom i postizbornim zbivanjima u tom gradu je prijateljska veza između dosadašnjeg i novog predsednika opštine. To se jasno videlo prilikom predaje vlasti. Gradonačelnik u odlasku Goran Jović svečano je primio u kabinetu novoizabranog predsednika opštine Đorđa Radinovića i, čestitajući mu na izboru, poželeo mu da uspešno vodi ovu sremsku opštinu naredne četiri godine tako da „sačuva imidž najbolje u Srbiji“.

Naglasivši da Gorana Jovića poštuje kao dobrog čovek i da veruje da je uložio napor da se opština razvija što bolje, Đorđe Radinović je ponovio da će nova vlast najpre napraviti uvid u finansijsko stanje opštine, kakve su obaveze i priliv novca, a potom ići na rebalans budžeta. Đorđe Radinović je posebno naglasio da građani očekuju ispunjenje predizbornih obećanja da će vlast biti poštena, poštovati njihove potrebe i boriti se protiv kriminala i korupcije.

Dakle, prethodnu vlast, od 2008. do 2012. godine, u Staroj Pazovi je predvodila Demokratska stranka, na čelu sa Jovićem, koji je od 2002. do 2008. godine vodio i staropazovačku Mesnu zajednicu. Lista „Za evropsku Srbiju-Boris Tadić“, u prošlom četvorogodišnjem periodu, obuhvatala je i stranke G17+, LSV, DSS i Grupu građana „Preporod“. Pre toga, od 2004. do 2008. godine, vlast su u Pazovi imali radikali, potpomognuti koalicionim partnerima iz SPS i DSS. Ta vlast je, doduše, 2007. godine došla u žestoku krizu, budući da su radikali u jednom trenutku smenili nekoliko funkcionera iz DSS i postavili svoje partijske kadrovike na gotovo sva najvažnija mesta u opštini. Predsednik opštine u tom periodu bio je Srđo Komazec (SRS). Pre toga, od petooktobarskih promena 2000. godine, do 2004. godine, opštinu je vodio lokalni lider Demokratske stranke Jovan Tišma, uz podršku stranaka okupljenih u Demokratskoj opoziciji Srbije.

Novipredsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović rođen je 14. maja 1961. u Belegišu, gde je završio osnovnu školu. Kao tinejdžer seli se u Zemun, gde pohađa Srednju saobraćajnu školu, nakon koje upisuje Fakultet za poslovni menadžment koji je završio. Oženjen je. Sa suprugom Ljiljanom ima dvoje dece, Sanju i Ivanu. Ponosni je deda male Sofije. Igrao je fudbal za više klubova u Sremu i Beogradu, a najduže za FK „IMT“ sa Novog Beograda. Prvi mandat predsednika Saveta MZ Belegiš osvojio je 1994. godine i bio na tom mestu sve do 2000. godine, kada je postao odbornik SO Stara Pazova. Godinu dana kasnije podneo je ostavku, zbog neslaganja sa tadašnjom vlasti. 2004. godine se vratio na poziciju odbornika. Ðorde Radinović je i prvi izabrani predsednik Opštinskog odbora SNS u Staroj Pazovi.

Aleksandar Vukovac

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga