Stantić: Muškarci da ustanu protiv nasilja nad ženama

To je nešto najstrašnije što može da se desi čoveku: da u svojoj porodici nema uporište za normalan život, nego mu se svaki dan ruši ceo svet

14. feb 2012

Potpredsednik Vlade Vojvodine Tomislav Stantić izjavio je danas da se o nasilju nad ženama i nad decom mora razgovarati svakodnevno pa tako i na današnji Dan zaljubljenih.

„Veoma je važno da muškarci javno istupe protiv nasilja nad ženama, da kažu svome kolegi da to nije ‘in’, da je ‘aut’ i da nasilje nije samo ako tučete ženu, već i ako ste nepristojni prema njoj. Nasilna komunikacija je i inače bolna tema našeg društva, a najveća žrtva toga su naša deca”, rekao je Stantić na konferenciji za novinare.

On je pozvao muškarce da potpišu Deklaraciju protiv nasilja nad ženama i podsetio da se u toj deklaraciji navodi i šta jeste pravi muškarac.

„Potpisujem svaku reč o tome šta je u stvari pravi muškarac”, kazao je Stantić i ocenio da u društvu u Srbiji i danas dominiraju predrasude o tome kakva je uloga muškarca u porodici.

Prema njegovim rečima Srbija, a posebno Vojvodina, pokazale su značajan napredak u borbi za postizanje rodne ravnopravnosti i u borbi protiv nasilja u porodici.

On je rekao da je napredak ostvaren u zakonodavstvu, kao i da policija danas puno brže reaguje na slučajeve porodičnog nasilja, ali je ocenio da u tužilaštvima i u sudstvu još uvek ima mesta da se situacija poboljša.

Stantić je naveo da od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini, u 29 funkcionišu mehanizmi rodne ravnopravnosti, u smislu da postoje ili komisije ili saveti koji aktivno učestvuju u radu lokalnih samouprava.

Pokrajinski sekretar za ravnopravnost polova Miroslav Vasin kazao je da treba jasno reći da „ljubav koja nije eliminsala nasilje i u kojoj ne postoji svest o nasilju, zapravo nije prava ljubav”.

„To je nešto najstrašnije što može da se desi čoveku: da u svojoj porodici nema uporište za normalan život, nego mu se svaki dan ruši ceo svet. Nasilje nikada ne može da se opravda ljubavlju”, poručio je Vasin.

On je naveo da je u 2011. godini 27 žena sa teritorijre Srbije ubijeno, od čega devet sa teritorije Vojvodine. Dodao je da muškarci čine 93 odsto nasilnika, a sudska kazna je izrečena tek svakom petom nasilniku, i to je uglavnom bila reč o uslovnoj kazni.

„Pravi muškarac može da bude samo onaj muškarac koji poštuje svoga partnera i koji podržava borbu protiv nasilja, koje je najveće zlo”, kazao je Vasin i dodao da od danas i zvanično postaje „pravi muškarac” tako što će potpisati Deklaraciju protiv nasilja nad ženama.

Vasin: Poslodavci ucenjuju žene prilikom zapošljavanja

Pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin izjavio je danas da je očigledno da pojedini poslodavci ucenjuju žene prilikom zasnivanja radnog odnosa.

“Ucenjuju ih na najgori mogući način: tako što im se postavlja uslov da ne smeju da ostanu u drugom stanju, da se obavežu da u sledećih tri ili pet godina ne rađaju. Goreg ponašanja u oblasti zapošljavanja nema”, rekao je Vasin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, veoma je teško dokazati ovu vrstu ucenjivanja žena, jer se gotovo uvek radi o razgovoru „u četiri oka”, između poslodavca i žene.

On je preporučio ženama da se uvek trude da tim razgovorima prisustvuje još neko.

Krtikovao je činjenicu što pojedine žene koje su imale ugovore na određeno vreme, ostanu bez posla kada se nalaze u poodmakloj trudnoći, a pošto im je ugovor istekao, one nemaju pravo ni na kakvu dodatnu zaštitu.

„Dakle, mi s jedne strane pričamo o tome da je Srbia jedna od deset najstarijih zemalja u svetu, a s druge strane ne činimo ništa da podstaknemo rađanje pa i kroz Zakon o radnim odnosima”, rekao je Vasin.

Dodao je da će Vlada Vojvodine kroz zakonodavnu inicijativu tražiti da se žene više zaštiti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga