Stantić: Incidenti koje izaziva Šešelj nedopustivi za civilizovano društvo

"Urušava se ono malo građanskog kapaciteta zemalja razorenih tranzicijom i ratovima '90-tih"

18. apr 2018

Predsednik Hrvatskog građanskog saveza (HGS) Tomislav Stantić izjavio je danas da su incidenti koje je u Skupštini Srbije izazvao predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, „nedopustivi u bilo kom civilizovanom društvu, na bilo kom mestu, a posebno u parlamentu jedne države“.

„Nažalost, incident nije i neočekivan. Ping-pong partija među nacionalistima sa obe strane granica se nastavlja, u kojoj i jedni i drugi koriste svaku priliku za nacionalističke ispade i sada već ozbiljno ugrožavaju jasne pomake u unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske“, ocenio je Stantić za agenciju Beta.

On je kazao da takve situacije „urušavaju ono malo građanskog kapaciteta zemalja razorenih tranzicijom i ratovima ’90-tih“.

„Takvim događajima značajno doprinosi i nesposobnost političkih elita obe zemlje da se izbore sa nasleđem tog vremena“, kazao je Stantić i dodao da HGS insistira na „odlučnom i snažnom odgovoru države“.

Šešelj je ranije danas gazio hrvatsku zastavu ispred Skupštine Srbije i psovao delegaciju hrvatskog Sabora koja je boravila u zvaničnoj poseti srpskom parlamentu.

Posle tih incidenata, hrvatska delegacija prekinula je posetu Srbiji.

Ranije tokom dana stigle su najave da će SRS organizovati miting u Hrtkovcima 6. maja, na dan kada je na skupu te strank 1992. godine Šešelj pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mesta zbog čega je u Hagu osuđen na deset godina zatvora.

Perušić: Incidenti koje pravi Šešelj mogu da štete samo običnim ljudima

Predsednik nevladine organizacije Hrvatski demokratski forum (HDF) iz Subotice Zvonimir Perušić ocenio je danas da su incidenti lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja pokušaj da se fokus javnosti skloni sa činjenice da je on osuđen kao ratni zločinac, te da mogu naštetiti „malom čoveku i običnim građanima“.

Perušić je za Betu ocenio da je Šešelj nakon pravosnažne presude u Hagu shvatio da će „u istoriju ući kao ratni zločinac, a ne kao junak kako se nadao“.

„Incidenti neće puno promeniti, jer je Šešeljev uticaj oslabio, ali ono što je najveći problem je što štetu mogu da imaju mali, obični ljudi, u malim sredinama, pre svega u Vojvodini i u sremskim i podunavskim predelima, gde ne možete biti u potpunosti sigurni da neko iz tog razularenog SRS čopora neće uzeti stvari u svoje ruke i propustiti kroz šake nekog pripadnika manjina, u ovom slučaju iz hrvatske zajednice“, upozorio je Perušić.

Prema njegovim rečima, međunacionalni incidenti „hrane jedni druge“, pa ne bi bilo iznenađujuće da se tako nešto može posle dogoditi i u srpskim selima u Hrvatskoj, jer su male sredine lišene javnosti i u njima je najteže odbraniti se od ovakvih provokacija.

On je rekao i da je sada najvažnije kako će reagovati državni organi Srbije, odnosno da li će oni uspeti da drže pod kontrolom kako je rekao, situaciju sa radikalima.

Po njegovom mišljenju, prvi veliki ispit za to biće miting koji će SRS održati u Hrtkovcima 6. maja, na dan kada je na skupu te stranke 1992. godine Šešelj pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mesta i zbog čega je u Hagu osuđen na deset godina zatvora.

Dodao je da je osim reakcije države Srbije, bitno i kako će reagovati predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji.

„Mislim da bi bilo od koristi kada bismo od njih mogli da čujemo umirujuće i trezvene tonove, da ne nasedaju na provokacije i da ne daju incidentima veći značaj nego što zaslužuju“, ocenio je Perušić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga