- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Stantić: Hrvatski građanski savez otvoren za saradnju sa Jankovićem

Predsednik Hrvatskog građanskog saveza (HGS) Tomislav Stantić izjavio je danas da će ta stranka i ubuduće biti otvorena i spremna za saradnju sa Pokretom slobodnih građana, čijeg je lidera Sašu Jankovića podržala na prošlim predsedničkim izborima, kao i sa drugim političkim organizacijama koje su se bili okupile u kampanji Saše Jankovića.

„Na proteklim izborima lako smo doneli odluku iza koga stati, koga podržati. Posle mnogo godina na političkoj sceni Srbije pojavila se ličnost sa kojom smo imali potpunu saglasnost u pogledu vrednosti i ciljeva. Rezultat koji je postignut u uslovima potpuno neravnopravne političke utakmice daje nam danas za pravo da tvrdimo da je okupljanje oko građanskih ideja u Srbiji i nužno i moguće”, rekao je Stantić na redovnoj skupstini HGS-a.

On je dodao da je HGS, uprkos “osporavanjima i saplitanjima”, naročito unutar same hrvatske zajednice, opstao, zaokružio svoju prvu godinu rada i opravdao epitet „građanski“.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković zahvalio je HGS-u na doprinosu u predsedničkoj kampanji u Vojvodini i rekao da u Statutu i programskim dokumentima HGS-a vidi veliki stepen podudaranja sa onim što Pokret slobodnih građana zastupa.

Naglasio je da ovo “prirodno savezništvo” treba da se nastavi u budućnosti i tako ubrzaju procesi koji će dovesti do konačnog pada Vučićevog režima.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da je taj klub sa odobravanjem dočekao pojavu jedne građanske organizacije na manjinskoj sceni i da je danas zadovoljna što je HGS pokazao da je istrajan i dosledan u svom delovanju.

Republička poslanica Nove stranke Marinika Tepić kazala je da su predstavnici hrvatske ali i drugih manjina u aktuelnom sazivu Skupštini Srbije “pasivni” i iskazala otvorenost i spremnost da bude glas HGS-a i drugih organizacija koje brane i zastupaju prava manjina u Srbiji.

Na Skupštini je danas iskazano nezadovoljstvo stanjem u medijima, a posebno primenom metoda pritiska kroz kažnjavanje i ekonomsko iscrpljivanje, kakvom je ovih dana izloženo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i njihov informativni sajt „Autonomija“.

Članovi i članice HGS-a i gosti današnje skupštine uključili su se u akciju prikupljanja sredstava kojim se NDNV-u pomaže da plati nedavno izrečenu “drakonsku kaznu” i obezbedi nesmetan rad tog novinarskog udruženja i tog slobodnog medija.

Novoosnovani Pokret slobodnih građana pored Saše Jankovića predstavljali su i osnivači iz Vojvodine, Branislav Grubački i Zorana Šobot Matić, Novu stranku potpredsednik Aleksandar Stanković, narodna poslanica Marinika Tepić i predsednik novosadskog odbora Vladimir Cvetković, a Vojvođanski klub predsednica Branislava Kostić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!