Stanovništvo Vojvodine se smanjuje i stari

Stanovništvo Vojvodine izrazito je staro, a prosečna starost u 2009. godini bila je 40,8 godina, dok je stopa prirodnog priraštaja u konstantnom padu.

02. dec 2010

Procenjuje se da je u poslednjoj deceniji, broj stanovnika Vojvodine smanjen za više od tri odsto, izjavila je danas direktorica pokrajinskog Instituta za javno zdravlje Marija Jevtić.

Stanovništvo Vojvodine izrazito je staro, a prosečna starost u 2009. godini bila je 40,8 godina, dok je stopa prirodnog priraštaja u konstantnom padu, kazala je Jevtićeva na svečanosti u Vladi Vojvodine, povodom obeležavanja 90. godišnjice osnivanja tog instituta.

Ona je dodala da su tri petine stanovnika Vojvodine pregojazni ili gojazni, što sa sobom nosi visok zdravstveni rizik.

Dve trećine odraslog stanovništva svoje slobodno vreme provodi sedeći, a tek svaka deseta osoba održava fizičku kondiciju, navela je Jevtićeva.

Dodala je da je učestalost pušenja velika, kao i da su hronične bolesti odgovorne za više od 85 odsto uzroka smrti i oboljevanja, pre svega bolesti sistema krvotoka, maligne bolesti, bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, povrede i trovanja.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da više od polovine stanovništva pokrajine pati od neke hronične, kasno dijagnostikovane bolesti, najčešće bolesti srca, krvnih sudova i dijabetesa.

„Ljudi treba da koriste usluge koje pružaju naše unapređene medicinske ustanove, da se bave sportom, da se hrane zdravije. Svest da je bolje sprečiti nego lečiti treba usađivati upravo najmlađima, da im se skrene pažnja kako da postanu zdravi i korisni članovi društva”, poručio je Pajtić.

Na svečanosti je održana i mala promocija zdrave hrane, a promoteri su bili učenici novosadske Osnovne škole Đuro Daničić.

Institut za javno zdravlje osnovan je 1920. godine, kao Stalna bakteriološka stanica u Novom Sadu, za suzbijanje zaraznih bolesti tog doba, kao što su tuberkuloze, malarije, trahoma, difterije, a zadatak mu je bio i da unapredi higijenu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga