Stanovnici naselja Depresija: Imamo pravo na krov nad glavom

"Nekada smo gradili ovaj grad a sada nas izbacuju na ulicu"

12. avg 2015

Građani naselja Depresija u Novom Sadu zatražili su danas od gradskih vlasti da im pronađu novi smeštaj, nakon što su počeli dobijati rešenja da se isele iz baraka u kojima su živeli i po 40 godina.

“Mi želimo krov nad glavom i neka grad reši naš problem. Nekada smo gradili ovaj grad i imamo pravo na krov nad glavom, a ne da nas sada izbacuju na ulicu”, kazali su oni novinarima.

Reč je o porodicama bivših radnika građevinskih preduzeća Neimar i Prvi maj, koji su sedamdesetih godina prošlog veka dobili na korišćenje barake, kao privremeni smeštaj.

Oni su ispričali da su sedamdesetih i osamdesetih godina uplaćivali novac u stambeni fond, ali su im firme propale pa je privremeni smeštaj u trošnim radničkim barakama postao njihovo stalno prebivalište.

Pre devet godina, zemljište na kojem se nalaze barake kupio je biznismen Aleksandar Savanović iz Zemuna, koji je najavio iseljenje stanovnika Depresije, u kojoj živi oko 60 porodica.

Građani su novinarima kazali su da je svaka gradska vlast, od one predvođene Srpskom radikalnom strankom, preko one predvođene Demokratskom strankom do aktuelne, predvođene Srpskom naprednom strankom, obećavala da će im obezbediti makar privremeni smeštaj i garantovala da neće biti izbačeni na ulicu.

Depresija1“Od pre nedelju dana, dešava se upravo to. Privatni izvršitelji već su iselili dve barake, radnici koji su tu boravili zavrršili su kao beskućnici, a uskoro se očekuje da stignu i rešenja za iseljenje ostalih stanovnika”, ispričali su građani.

U petak, 14. aprila, na centralnom gradskom Trgu slobode biće održan skup solidarnost sa stanovnicima Depresije, u organizaciji novosadskih nevladinih organizacija i inicijativa građana, koje su pokrenule i peticiju za zaštitu prava stanovnika ovog dela grada.

Taj deo grada dobio je naziv Depresija upravo zbog veoma loših uslova za život i stanovanje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga