Stanković: Zaustavite mržnju u medijima

Nije normalno da se u javnom prostoru nekome psuju majke, bilo partizanske, bilo ustaške, bilo četničke, bilo kakve ma…

14. jan 2018

Nije normalno da se u javnom prostoru nekome psuju majke, bilo partizanske, bilo ustaške, bilo četničke, bilo kakve majke nije normalno da se psuju, izjavio je danas novinar HRT Aleksandar Stanković.

On je to izjavio na kraju emisije „Nedeljom u 2“, u kojoj je razgovarao sa poslanikom u Saboru Vlahom Orepićem.

Za kraj jedno osobno razmatranje o temi o kojoj smo razgovarali Orepić i ja. Dakle, to je komentar, nije mišljenje HRT i to je moje osobno razmišljanje, a tiče se mržnje u medijima, citira portal Index.hr reči Stankovića u njegovoj emisiji intervjua.

Prema njegovim rečima, „nije normalno da se u javnom prostoru nekome psuju majke, bilo partizanske, bilo ustaške, bilo četničke, bilo kakve majke nije normalno da se psuju“.

„Nije normalno da se nekome prijeti vješanjem na Trgu bana Jelačića, nije normalno da se nekome prijeti klanjem i sličnim razbibrigama. I da nitko na to ne reagira“, napomenuo je Stanković.

„Čak i vi koji to čitate i slušate pa vam je eto smiješno“, poručio je Stanković, „dajte malo razmislite što vam se to događa u glavi“.

NJemu su, inače, „najjača sorta ovi fakultetski obrazovani krkani, intelektualci koji bace neko malo huškanje na Fejsu, pa onda sladostrasno uživaju kad im kojekakvi besprizornici odobravaju, nabijajući na kolac, spaljujući i vrijeđajući zamišljene neprijatelje“.

„Svi vi koji se tako iživljavate u medijima i na društvenim mrežama, dajte bar na trenutak razmislite tko vas je učio da drugima psujete majke i da drugima prijetite ubojstvom“, naglasio je Stanković.

„Jesu li vas to učile vaše majke? Jesu li vas to učile vaše unuke, s kojima se ujutro slikate u parku i onda te slike ponosno stavite na Fejsbuk? A zatim odete na taj isti Fejsbuk i onda se iživljavate na drugima“, ukazao je Stanković.

„Jesu vas to možda naučila vaša djeca koju svake nedjelje ugostite u svom toplom domu? Pa nakon što ste im spremili hranu za ponedjeljak i izljubili ih na vratima“, ilustrovao je Stanković, „skoknete na neki portal i bacite se na sadističko masakriranje drugih i drukčijih.

„A kad govorimo o medijima, ne samo o Fejsbuk, država može i mora sankcionirati medije koji dozvoljavaju i potiču iživljavanje na drugima. Portali koji u komentarima prenose prijetnje trebaju biti sankcionirani“, poručio je Stanković.

„Kaže država da tu ne može ništa. To je laž. Naravno da može“, ocenio je Stanković i precizirao da ne može „jedino ako joj odgovara da se svi međusobno mrzimo da ne bi vidjeli lopovluk i korupciju“.

„I evo prijedloga, kad se prijeti, kad se huška i kad se drastično vrijeđa druge ljude, zabranite, recimo, na mjesec dana komentare ispod tekstova. Sve. Ako se to opet ponovi, kazna za nakladnika sto tisuća kuna. Neće se ponavljati“, uveren je Stanković.

Prema Stankovićevom objašnjenju, „ovaj apel je u prvom redu usmjeren na Sabor, na Vladu, na političke stranke i na njegovu strukovnu novinarsku udrugu da novim zakonskim prijedlogom o električnim medijima konačno stane na kraj nesnošljivosti u medijima“.

„LJudi su se oduvijek mrzili i mrzit će se“, primetio je Stanković, „ali to ne smije imati javnu potvrdu jer se mržnja na taj način potiče i proširuje“.

„Za kraj, kupio sam jutros flomaster i napisao sam ovo“, rekao je u emisiji uživo Stanković i iznad glave podigao papir na kojem je pisalo: „Zaustavite mržnju u medijima“.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga