- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS, LSV, SVM: Elektrovojvodina da ostane posebno preduzeće

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković izjavio je danas da je najavljeno restrukturiranje Elektroprivrede Srbije veoma štetno za interese Vojvodine, jer predviđa gašenje Privrednog društva Elektrovojvodina.

“Smatramo da je gašenje Elektrovojvodine štetno po interese Autonomne pokrajine Vojvodine, njenih građana i građanki, koji su svojim sredstvima izgradili infrastrukturu Elektrovojvodine”, rekao je Stanković na sednici pokrajinskog parlamenta koji raspravlja o usvajanju zaključka kojim se od republičkih vlasti traži da Elektrovojvodina ne bude ugašena.

Stanković je kao ilustraciju naveo da je Elektrovojvodina u 2014. godini imala 21,3 milijardu dinara prihoda, a Elektrodistribucija Beograd (EDB) prihod od 19,3 milijarde.

Neto dobitak Elektrovojvodine je u 2014. godini bio 2,3 milijarde, dok je EDB imao gubitak od 3,4 milijarde dinara, naveo je Stanković i dodao da je aktiva Elektrovojvodine 80 milijardi dinara a EDB-a 55 milijardi.

Dodao je da su gubici u razvodu Elektrovojvodine oko 10,5 odsto, a u EDB-u 15 odsto i ocenio da je zbog svega toga “nelogično” da se Elektrovojvodina pripaja EDB-u.

Prema njegovim rečima, takva centralizacija sistema će dovesti i do smanjenja broja zaposlenih u Vojvodini, a povećanja broja zaposlenih u Beogradu.

On je skupštini predložio da usvoji zaključke po kojima se od republičkih vlasti traži da se zadrži decentralizovani sistem i više operatera, a da Elektrovojvodina bude jedan od njih.

Predlaže se Vladi Srbije da Elektroprivreda Srbije zadrži status privrednog društva radi obezbeđivanja kvalitetnijeg snabdevanja građana Vojvodini, naveo je Stanković.

Dodao je da Zakon o elektroenergetici predviđa mogućnost da funkcioniše jedan ili više operatera i distributera na teritoriji Srbije.

Kolar (LSV): Iza reorganizacije EPS-a stoji inostrani lobi koji želi da ga kupi

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Robert Kolar oštro je danas kritikovao ideju reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS) i ocenio da iza svega toga ne stoji nikakva želja da se unapredi poslovanje, već isključivo inostrani lobi koji želi da kupi EPS.

“Ovo je projekat nekolicine ljudi okupljenih oko jednog čoveka, dve-tri konsalting agencije i inostranog lobija. Čoveka koji ima dve rezervne države za razliku od mene, koji nemam ni jednu inostranu državu. Kada se sve uproseči i sve obesmisli, taj inostrani lobi će doći i kupiti EPS. Ovde se radi o prodaji i to je čitava poenta”, rekao je Kolar na sednici Supštine Vojvodine.

On je pozvao Vladu Srbije da odustane od takvog projekta, koji predstavlja “nastavak otimanja vojvođanske imovine”.

“To je nastavak otimačine, koju je započeo Milošević sa Poštom, sa Lutrijom, pa je onda na red došao NIS, sutra će i Novosadski univerzitet biti tema centralizacije. Ovo je projekat urušavanja ionako jadne autonomije Vojvodine i obesmišljavanje postojanja Vojvodine”, ocenio je Kolar.

Prema njegovim rečima, ne radi se uopšte o korporativizaciji i reorganizaciji EPS-a, već o nastavku otimanja vojvođanske imovine.

“Ono što je najgore, ovakvom centralizacijom postojaće Beograd i zemljište. Imaćemo Beograd i nekoliko daljih prigradskih naselja, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca”, kazao je Kolar.

Matejin (SNS): Protiv reorganizacije EPS-a oni koji žele otcepljenje Vojvodine

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Predrag Matejin optužio je danas vladajuću većinu u Skupštini Vojvodine koja je protiv reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS) da se zapravo zalažu za to da se Vojvodina bez Srbije uključi u Evropsku uniju.

“Neki od prisutnih bi voleli da se Vojvodina bez Srbije uključi u EU. Zašto ovo pitanje niste postavili u saveznoj skupštini, imate svoje predstavnike, i Demokratska stranka (DS), i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)”, rekao je Matejin na sednici Skupštine Vojvodine.

Dodao je da ga “raduje” i to što se DS “otvorila i jasno i glasno rekla da odstupa od ideje zajedništva Vojvodine sa Srbijom”.

“Vama je u cilju da se digne prašina, da se skupe dnevno-politički poeni, da se narodu u Vojvodini kaže kako je ovo pljačka. Imovina Eelektrovojvodine se ne može preneti, ona ostaje ovde. Želite da skrenete temu sa svojih problema u pokrajini. Vrlo dobro građani znaju ko je doveo u ovu situaciju čitav sistem privrede, a Elektrovojvodina je jedan od retkih sistema koji niste upropastili za vreme svoje vladavine od 12 i više godina”, kazao je Matejin.

Dodao je da SNS podržava korporativizaciju sistema EPS-a, jer ima ekonomsku podlogu i omogućava da EPS bude konkurentan na evropskom tržištu.

“Ova odluka je u skladu sa nastojanjem Vlade Srbije da uđe u EU”, kazao je Matejin.

Še poslaničke grupe DS Borislav Novaković rekao je da je DS za veću autonomije Vojvodine, ali da nikada nije bila za odvajanje te pokrajine od Srbije.

On je dodao da su takve kvalifikacije uvredljive za DS i pozvao predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da reaguje na takve kvalifikacije.

Poslanik LSV Robert Kolar je rekao da je LSV stranka koja je “autonomaška” i koja se zalaže za ulazak Srbije u EU.

“EU je EU regija, iz dana u dan sve više i više. U nju se ulazi u okviru svoje države, kao što će i Vojvodina ući u EU u okviru svoje države. Ali prodaja EPS-a neće taj put ubrzati, kao što nije unapredila saradnju to što je Ruskoj Federaciji poklonjeno naše zemljište, anše rudno bogatstvo”, rekao je Kolar.

Poslanik DS Nenad Borović rekao je da su hiljade članova SNS-a u poslednje tri godine zaposleni u EPS-u i ocenio da je tragikomiccno kada se republiccke vlasti pozivaju na argument korporativizacije EPS-a.

“Zbog svega toga imate gomilanje troškova. Reorganizacija je u cilju da se EPS pripremi za prodaju i ništa drugo. Grupa koja je direktno odgovorna premijeru priprema prodaju EPS-a, Telekoma i Beogradskog aerodroma”, kazao je Borović.

Sednici Skupštine Vojvodine ne prisustvuje direktor Elektrovojvodine Bogdan Laban, koji je ujedno i pokrajinski poslanik SNS. Na sednicu je bio pozvan i direktor EPS-a Aleksandar Obradović, ali se nije pojavio.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!