Stanje ljudskih prava gore nego 2010.

I pored određenog pomaka na zakonodavnom planu stanje ljudskih prava u Srbiji objektivno je gore nego u 2010. godini, rečeno je na predstavljanju izveštaja Beogradskog centra za ljudska prava

02. apr 2012

Stanje ljudskih prava u Srbiji u 2011. i pored određenog pomaka na zakonodavnom planu objektivno je gore nego u 2010. godini, a glavni razlog za to su ekonomska kriza i ponašanje vlasti, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja Beogradskog centra za ljudska prava.

„Negativni trend u društvu je zabrana Parade ponos koja je 2. oktobra 2011. trebalo da se održi u Beogradu. To je jedan od najupadljivijih primera popuštanja takozvanim patriotskim snagama“, kazala je izvršna direktorka Beogradskog fonda za ljudska prava Vesna Petrović na predstavljanju izveštaja „Ljudska prava u Srbiji u 2011“.

U izveštaju se navodi da je Parada ponosa zabranjena bez legitimnog razloga i da je time Srbija povredila pravo građana na slobodu mirnog okupljanja.

Govoreći o reformi pravosuđa u Srbiji, Petrovićeva je kazala da je nažalost i u 2011. reforma nastavljena sa trendom velikih grešaka i propusta i stvoren je utisak da je reforma na krivom putu.

Petrovićeva je navela da zabrinjava nizak nivo poverenja građana u pravosuđe, kao i trend porasta predstavki Evropskom sudu za ljudska prava protiv Srbije u 2011.

Ona je dodala da se Srbija nalazi na sedmom mestu po broju predstavki tom sudu iza Rusije, Turske, Ukrajine, Rumunije, Italije i Poljske, ali sve te države imaju mnogo veći broj stanovnika.

Prema njenim rečima, u 2011. Evropski sud za ljudska prava u odnosu na Srbiju doneo je 12 presuda, za naknadu nematerijalne štete isplaćeno je iz budžeta blizu 300.000 evra, a najveći broj predstavki podnosi se zbog dugog trajanja postupka i neizvršenja pravosnažnih presuda sudova u Srbiji.

Ona je upozorila da zabrinjava i što je socijalno nezadovoljstvo usmereno ka jačanju nacionalističke desnice.

Petrovićeva je navela da je problem što je procenat nezaposlenih u Srbiji među najvišima u svetu, što se broj građana koji žive ispod linije siromaštva popeo i do trećine, kao i što se širi sistemska korupcija.

Novinar Ivan Protić kazao je da su u 2011. napadi i pristisci na novinara nastavljeni bez odgovarajućeg odgovora vlasti.

Prema njegovim rečima, građanska svest i akcija su na skromnom niovu, ali svest građana o pravima koja imaju pokazuje tendenciju blagog rasta.

Objavljivanje izveštaja za 2011, u kojem se takođe navodi da su Romi najugroženija etnička grupa, podržala je Ambasada Holandije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga