Štangla kao pogled na svet

I u Rusiji i u Srbiji traje nasilje nad novinarima, a to je karakteristično za totalitarne režime koji ne trpe novinare koji ne pišu u skladu sa njihovim načelima

17. sep 2010

Na medijskoj sceni Srbije i među samim novinarima ima netrpeljivosti i nedostaje solidarnost u slučaju napada na njih i na novinarsku profesiju, izjavio je danas novinar Teofil Pančić.
Pančić je na okruglom stolu „Napadi na novinare – štangla kao pogled na svet“ u Novom Sadu rekao da i sami mediji iz svojih političkih ili ideoloških razloga mogu da se „stave u službu neke demagogije i da relativizuju napade za koje je jasno da su krivična dela“.
„Mladići koji su me napali dovoljno su punoletni da su svesni svojih dela i odgovorni su za njih, zato se ne sme dozvoliti da se tom činjenicom manipuliše“, rekao je Pančić.
On je dodao da je u Srbiji stvorena atmosfera gde je potpuno legitimno da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke i da na ovakav način ispoljavaju svoj bes i agresiju prema svima koji su okarakterisani kao „izdajnici ili neistomišljenici“.
„Smatram da je dobro što su napadači uhapšeni jer je to dokaz da državne ustanove mogu da funkcionišu na pravi način ako se na njih ne vrši nikakav politički uticaj“, rekao je Pančić.
Publicista Mirko Đorđević rekao je da u zemljama Zapadne Evrope nema nasilja nad novinarima, jer su institucije jake i zastupaju jasnu politiku ne obazirući se na manje marginalizovane grupe koje propagiraju nasilje i drugačiji način razmišljanja.
„Samo u Rusiji i Srbiji traje nasilje nad novinarima, a to je karakteristično za totalitarne režime koji ne trpe novinare koji ne pišu u skladu sa njihovim načelima“, rekao je Đorđević.
Đorđević je ocenio da sudovi u Srbiji nisu sposobni da ovakvo nasilje reše čak i onda kada su napadači uhapšeni, jer je u Srbiji stvorena klima u kojoj „svako ko drugačije misli treba da bude napadan“.
Bivša predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće rekla je da je malo novinara koji su spremni da se zajedno pobune i protestuju kada problem naiđe, te da je NUNS-ovu akciju za preispitivanje uloge novinara u ratovima u bivšoj SFRJ podržalo svega njih nekoliko.
„Ja nemam potrebu da bilo koga šaljem u zatvor, ali istorija mora ostati zapisana, a oni koji su se o nju ogrešili treba da osete makar pet minuta srama“, rekla je Gaće.
Advokat Milan Dobrosavljev rekao je da bi pravosuđe napade na novinare trebalo da smatraju napadima na službeno lice koje obavlja svoj posao.
„Svi građani trebali da imaju adekvatnu zaštitu, a posebnu zaštitu onih koji se bave poslom od javnog značaja, te da kazne za njihove napadače budu velike i stroge“, rekao je Dobrosavljev.
Tokom okruglog stola saopšteni su delovi istraživanja koje su sproveli Kancelarija pokrajinskog ombudsmana i Filozofski fakultet u Novom Sadu u kojem se navodi da je u Vojvodini 70 odsto novinara osetilo pritisak prilikom obavljanja svog posla.
Okrugli sto „Napadi na novinare – štangla kao pogled na svet“ organizovali su Novosadska novinarska škola i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a organizaciju je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga