Stančić: Novi Sad ne zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture

Verbalni napadi i uvrede

08. apr 2016

Istoričarka umetnosti i bivša direktorica gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Donka Stančić izjavila je danas da Novi Sad ne zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture, za šta se kandidovao.

Donka Stančić je na tribini “Bitka za Novi Sad – stop rušenju” kazala da Novi Sad ne zaslužuje tu titulu zbog načina na koji se odnosi prema svom kulturnom i arhitektonskom nasleđu.

Na tribini je bilo reči i o rušenju preostalih kuća sa trščanim krovom, takozvanih trščara, koje su do letos bile pod zaštitom države, a koje je otkupila firma Galens invest, kako bi na njihovom mestu pravila stambene zgrade.

Donka Stančić je kazala da su trščare velika dragocenost i da su jedine preostale u Vojvdini.

“Nismo ni svesni kolika je to dragocenost”, kazala je Donka Stančić i dodala da će tražiti od Društva konzervatora Srbije da iz članstva isključi Estelu Živkov, koja je prošle godine predložila da se sa trščara skine zaštita države.

Tribinu su obeležili veoma česti verbalni napadi i uvrede na račun Donke Stančić od strane vlasnika trščara, koji su organizovano i sa transparentima došli na tribinu u prostorijama Mesne zajednice “Sava Kovačević”.Trscare tribina

Tribinu je organizovala građanska inicijativa „Bitka za Novi Sad – stop rušenju“. Oni su obrazložili da su na taj način želeli da se usprotive “vandalskom činu” rušenja najstarijih kuća u Novom Sadu.

“Želimo da vredno graditeljsko nasleđe spasimo za buduće generacije Novosađana, ali i da sačuvamo uspomenu na vreme kada su gotovo sve kuće u našem gradu bile sagrađene od trske i blata”, kazali su predstavnici te građanske inicijative.

Trščare su izbrisane iz Registra nepokretnih kulturnih dobara 4. avgusta 2015. godine, čime su za njih i njihovu zaštićenu okolinu prestale da važe mere zaštite.

Krajem januara ove godine firma Galens invest započela je proces uknjižbe prava vlasništva nad tim parcelama, a 11. februara u Službenom listu Grada Novog Sada objavljena je Odluka o izmeni i dopuni plana generalne regulacije novog gradskog centra u Novom Sadu, kojim se predviđa izgradnja “jedinstvenog kompleksa za višeporodično stanovanje spratnosti” različite spratnosti.

Broj stanova koji će biti izgrađeni je 535, a broj stanovnika 1.551.

Firma Galens invest u centar pažnje javnosti dospela je nedavno, pošto u strogom centru Novog Sada gradi trinaestospratnicu, na mestu gde je srušena zgrada Komunalne banke koja je bila pod zaštitom države.

I protiv izgradnje tog solitera bunili su se i građani i arhitekte.

Istovremeno, građani okupljeni u nekoliko neformalnih grupa, među kojima su “Spasimo Spens” i “Dva minuta tišine”, oštro su kritikovali gradsku vlast zbog odluke da proda parcelu pored Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina” (Spens) kako bi se tu izgradio poslovni objekat.

Građani su najavili i protestne javne akcije protiv izgradnje poslovnog objekta na parceli na kojoj se danas nalaze ragbi, teniski i pomoćni atletski tereni, kao i tereni za discipline bacanje koplja, kladiva i kugle, gde dnevno tu trenira oko 250 dece i mladih.

„Zemljište oko sportskog kompleksa Spens pripada nama građanima Novog Sada. Ne dajmo ono sto je naše, ne dajmo da nam unište mesto na kom su podignute generacije novosadskih sportista“, poručili su aktivisti.

Parcela koja je na prodaju ima oko 33.000 kvadratnih metara, a početna cena iznosi više od dve i po milijarde dinara.

Najavljeno je da će javno nadmetanje sprovesti Komisija za sprovođenje postupka otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Novog Sada, u sredu, 20. aprila.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga