Štampa: Već sama rasprava o Srebrenici znači prekretnicu

Već sama činjenica da se u Srbiji povela parlamentarna rasprava o rezoluciji koja bi osudila masakr u Srebrenici znači…

31. mar 2010

boristadic.jpgVeć sama činjenica da se u Srbiji povela parlamentarna rasprava o rezoluciji koja bi osudila masakr u Srebrenici znači prekretnicu, čak i ako način na koji se parlament izvinjava nije nedvosmislen, ocenjuju danas srednjeevropski mediji.

Poljski dnevnik Gazeta viborča piše danas da je „već sama činjenica da je parlament počeo da se bavi tim pitanjem, a da Vlada i predsednik Boris Tadić forsiraju usvajanje rezolucije, jeste prekretnica. Do sada se Beograd nije rado vraćao u neslavnu prošlost“.

Gazeta viborča citira u izveštaju i mišljenja zagovornika rezolucije i njenih protivnika, a naglašava da se u rezoluciji ne pominje reč „genocid“ što list ocenjuje kao ustupak Miloševićevim socijalistima koji su sada u Vladi.

„Način na koji parlament želi da se izvini za masakr u Srebrenici izaziva sumnje. U predlogu rezolucije čitamo da parlament osuđuje zločine počinjene u Srebrenici i izvinjava se porodicama žrtava zato što Srbija nije učinila dovoljno da se izbegne tragedija“, upozorava poljski dnevnik na nedorečenost rezolucije.

Poljski radio kao značajno primećuje da je sastavni deo rezolucije i zahtev da se uhapsi general Ratko Mladić, optužen pred haškim Tribunalom između ostalog i za masakr u Srebrenici.

Slovački dnevnik SME takođe ističe da je korak napred već to što se u Beogradu uopšte raspravlja o Srebrenici iako je usvojeni tekst na kraju, kako piše taj list, predstavljao za mnoge razočaranje jer u njemu masakr nije nazvan genocidom.

„Ako su Srbi očekivali da će rezolucijom pokazati, kako je kazao premijer Mirko Cvetković, da žele regionalno pomirenje i dobre odnose sa susedima, srdačan odgovor nisu dočekali, jer je bosanske muslimane rezolucije razgnevila“, piše slovački dnevnik.

SME upozorava da izvinjenje za Srebrenicu traži Evropa, a ne sami građani, koji bi podržali rezoluciju koja osuđuje sve zločine na svim stranama, a deklaraciju o Srebrenici pozdravlja svega 20,6 odsto Srba.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga