Stamenković: Srbiji preti recesija

U poslednjih 30 godina je samo tri puta zabeležen veći mesečni pad proizvodnje, i to u junu 1992. kada su uvedene sankcije, aprilu 1999. u vreme NATO bombardovanja i oktobru 2000. godine u vreme demokratskih promena

10. apr 2012

Srbiji može da zapreti recesija u 2012. godini ako se nastavi pad industrijske proizvodnje, ocenio je danas ekonomista Stojan Stamenković.

On je na predstavljanju novog broja mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u Privrednoj komori Srbije kazao da je u februaru ove godine zabeležen najveći pad industrijske proizvodnje od 2000. godine.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje u februaru niži je od proseka prethodne godine za 14,6 odsto i za 13 odsto je manji nego u januaru 2012. godine, naveo je Stamenković.

On je dodao da je u poslednjih 30 godina samo tri puta zabeležen veći mesečni pad proizvodnje, i to u junu 1992. kada su uvedene sankcije, aprilu 1999. u vreme NATO bombardovanja i oktobru 2000. godine u vreme demokratskih promena u Srbiji.

Stamenković, jedan od autora MAT-a koji izdaje Ekonomski instutitut, kazao je i da je pitanje da li se pad industrijske proizvodnje u februaru može pripisati samo ledenom talasu zbog kojeg su uvedene restrikcije struje privredi ili je u pitanju jačanje trenda pada proizvodnje iz druge polovine 2011. godine.

„Moguće je da je došlo do pogoršanja i intenziviranja pada industrijske proizvodnje i nisam siguran da se može ostvariti ni snižena projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2012. od 0,5 odsto. Možda nam preti recesija“, rekao je on.

Stamenković je kazao i da je zabrinjavajuće što je u februaru zabeležen pad u svim oblastima prerađivačke industrije, ističući da je proizvodnja gvožđa i čelika bila 73 odsto manja nego u januaru i 86 odsto manja nego u februaru 2011. godine.

Kompenzacija za pad u proizvodnji gvožđa i čelika, kako je ocenio, mogao bi da bude početak prizvodnje u Fijatu u Kragujevcu, ali je neizvesno u kojoj meri će to moći da se nadoknadi zbog stanja na svetskom tržištu automobila.

Stamenković je kazao i da su nastavljene loše tendencije u spoljnotrgovinskoj razmeni, precizirajući da je izvoz u februaru manji za 20 odsto nego u istom mesecu 2011, a uvoz je porastao za tri odsto.

Prvi put posle dve ili tri godine pokrivenost uvoza izvozom u februaru 2012. pala je ispod 50 odsto, dodao je on.

Kako je istakao Stamenković, nagoveštaj oživljavanja prometa u trgovini na malo iz januara nije potvrđen u februarskim podacima, dok je u kretanju potrošačkih cena zabeležen zbrinjavajući trend.

„Kod potrošačkih cena u decembru 2011. godine zabeležena je deflacija, u januaru cene su stagnirale, dok je u februaru usledio mesečni rast inflacije od 0,8 odsto“, kazao je Stamenković, ali je dodao da je teško prognozirati kako će se inflacija kretati do kraja godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga