Šta to Vučević ume, a građanin-domaćin ne ume?

Jer, misli se građanin-domaćin s početka ove priče: Na početku godine planirao sam da sve članove porodice ponovim, na proleće, cipelama... svima trebaju nove... Međutim, novčanik se nije mogao dovoljno istegliti, ostadosmo bez cipela... Nismo, dakle, ispunili plan! Uštedeli smo? Pa, ako se računa samo to što novac nismo potrošili, jesmo, uštedeli smo! Al, bogami nismo ni cipele kupili, iako se stare raspadaju!

Priredio: Branislava Opranović
09. dec 2013

Bilans punjenja gradskog budžeta i trošenje novca iz te kase, naizgled dosadna i laicima nepristupačna tema, zapravo je najvažnija gradska informacija poslednjih dana u godini koja prolazi. Podaci koliko je Novi Sad planirao da potroši za mnoge poslove koji su Gradu i njegovim građanima neophodni, a koliko je i za šta, zapravo, utrošio za prvih devet meseci ove godine, izazvali su oštre polemike odbornika vladajuće garniture i opozicije u Skupštini Novog Sada.

Međutim, vest o tome punila je etar i stranice novina samo dva dana, a prašina se među građanima-domaćinima slegla i pre nego što se zapravo uskovitlala. Jer, ko bi se time bavio u ovim sirotinjskim vremenima kad se teško može naći građanin-domaćin novosadski koji ume tako dobro da žonglira kako bi koliko-toliko uravnotežio sopstvene kućne prihode i rashode i makar promolio nos iz sve dublje i prljavije bare nemaštine. U ušima unezverenih građana-domaćina, ostala je da para mozak izjava samoizabranog gradonačelnika Miloša Vučevića da glavni grad Vojvodine ima „najstabilniji budžet među lokalnim samoupravama u našoj zemlji…, da smo ove godine imali samo jedan rebalans budžeta, i to zbog suficita, dok su drugi gradovi u Srbiji imali dva, tri i više rebalansa, ali zbog deficita“. I to sve zahvaljujući veštini i pameti, štednji i domaćinskom poslovanju nove vlasti…

Planirano (potrebno) – (ne)potrošeno!

U 2013. godini gradska vlast je za javni red i bezbednost planirala da potroši 54.142.563,96 dinara, a utrošeno je 499.087,16 dinara, što čini 0,9 odsto od planiranog; za zaštitu životne sredine planirano je 2.281.766.455,18, a potrošeno 859.829.800,34 ili 37, 7 odsto; politiku zapošljavanja trebala je finansirati sa 51.145.751,96 dinara, a na to je potrošeno 27.251.461,57 dinara, ili 31,75 odsto; za kapitalno održavanje zgrada škola je planirano 64.233.000,00 dinara, a potrošeno 12.361.933,28, ili 19,25 odsto; za budzetski fond za unapređenje poljoprivrede planirano je 51.145.751,96 dinara, a potrošeno je 5.425,267,74 dinara, što čini 10,61 odsto; za igradnju vrtića planirano je 237.900.000,00 dinara, a potrošeno je 2.059.400,14 dinara, ili 0,87 odsto!

E, sada se tu, građanin-domaćin novosadski baš zamislio: šta je to što on ne ume u svojoj kući, a gradonačelnik ume u gradskoj? Kako to štedi, od čega i na čemu Miloš Vučević, a što građaninu-domaćinu ne uspeva? Crv sumnje se, iako tek-tek, uvukao u građanina-domaćina, te je krajičkom smelosti pomislio da nije to prvi domaćin Grada nešto pobrkao, zakukuljio i zamumuljio štogod, ne bi li, nedajbože, nešto skrio ili još gore, zaobišao istinu? S građaninom bi se, izgleda, složila i opozicija. Iako, opozicija (gradska, politička), kao opozicija – uvek je kontra, ali ovog puta, kanda da tu zaista mnogo šta ne štima:

– Naravno da je sve farsa. Domaćinsko poslovanje podrazumeva da se potroši za ono što je rečeno da je potrebno i onoliko koliko je izračunato da je nužno, dakle onoliko koliko je planirano za ono za šta je i namenjeno – kaže šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skuštini Novog Sada Božidar Protić. – Činjenica da je Grad potrošio mnogo manje nego što je planirao pokazuje nemoć, nesnalaženje i nesposobnost vladajućih kadrova, koji ne mogu da realizuju planove predviđene rashodnom stranom budžeta. Računica i izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine pokazuje da su javni rashodi namenjeni komunalnoj infrastrukturi izvršeni samo sa 20,6 odsto od planiranih. U bilo kom sistemu, u bilo kojoj situaciji i u bilo kojoj zemlji, ako neko plan realizuje samo sa 20 odsto, taj sam shvati da ne zna svoj posao. Ne treba niko da mu kaže da se mane tog posla – cifra je toliko očigledna! U isto vreme plan za tekuće rashode, a to su plate putni troškovi i slično, izvršen je sa 83,9 odsto! To je paradoks, koji pokazuje da je vlast mislila samo na zadovoljavanje potreba zaposlenih u javnim preduzećima, a ne i na ispunjavanje potreba građana Novog Sada!

Protić naglašava da se budžet morao utrošiti, jer ono što je planirano predstavlja samo kap u moru stvarnih potreba Novosađana. Budžet je koncipiran tako da se postojećim novcem uradi ono što je Gradu najneophodnije, a to je pre svega komunalna infrastruktura. Jer valjana komunalna infrastruktura povećava vrednost imovine Grada, koja, opet, mora da služi potrebama i na zadovoljstvo građana. Ukoliko su potrebe Grada samo 20 odsto, zašto smo onda planirali drugačije i više i zašto smo porezima i doprinosima od građana uzimali više? Budžet mora da bude izbalansiran, jer u suprotnom ili oni koji su ga kreirali nisu dobro radili, ili su od građana uzimali više nego što je trebalo! Budžet je potpuno promašen – gradska vlast koja realizuje budžet sa postotkom kojim ga je novosadska naprednjačka vlast realizovala, ili treba da padne, ili da građanima smanji poreze. Ovako, njihovi postupci pokazuju da Gradu ne trebaju pare, jer sve funkcioniše besprekorno!

Stiže još gora godina

Očekuje se da će finansijska situacija naredne godine biti znatno teža za lokalne samouprave zbog promena Zakona o porezu na zarade, posledice će se direktno odraziti i na prihodnu stranu budžeta Novog Sada
– Budžet se puni najviše od poreza na promet kao i od poreza na zarade i imovinu.
Novi Sad ima u odnosu na prošlu godinu 2 milijarde manji prihod u budžetu, jer je porez na zarade zaposlenih smanjen sa 12 na 10 odsto. U isto vreme u Gradu ima 37.000 popisanih objekata kojima nije razrezan porez (to se pravda nedovoljnim brojem zaposlenih na tim poslovima!), dakle, ukupan iznos poreza se smanjuje, a porez je jedini način povećanja prihoda Grada – podseća Protić.
Da se Novom Sadu spremaju još lošiji dani potvrdio je i Vučević najavom da će u budžetu za narednu godinu subvencije javnim komunalnim preduzećima biti manje za oko trećinu, u skladu sa uputstvom ministra finansija. To će, kaže Vučević, “direktorima gradskih preduzeća predstavljati poseban poslovni izazov”(!)

Jer, misli se građanin-domaćin s početka ove priče: Na početku godine planirao sam da sve članove porodice ponovim, na proleće, cipelama… svima trebaju nove… Međutim, novčanik se nije mogao dovoljno istegliti, ostadosmo bez cipela… Nismo, dakle, ispunili plan! Uštedeli smo? Pa, ako se računa samo to što novac nismo potrošili, jesmo, uštedeli smo! Al, bogami nismo ni cipele kupili, iako se stare raspadaju! Baš kao što je gradska vlast “uštedela” tako što nije sve planirano iz budžeta potrošila. Zbog takve “štednje” kriminal u Gradu caruje, jer, između ostalog, nema dovoljno policije, niti opreme, novosadske ulice su prepuna rupa, fasade zgrada u centru grada se obrušavaju na prolaznike, 1.500 dece nema mesta u obdaništu, račun Ekonomske škole je blokiran a, profesori štrajkuju, Srpsko narodno pozorište prokišnjava, svratište za decu ulice će se, sva je prilika, na proleće, zatvoriti, izvorišta vode za piće su nezaštićena, sve više Novosađana traži socijalnu pomoć, Grad nema fond za dodelu stanova beskućnicima, korisnicima socijalne pomoći, u Narodnim kuhinjama nema dovoljno obroka za sve gladne Novosađane…

„Za funkcionisanje Grada od presudnog značaja je odgovornost koju svi rukovodeći činioci moraju da demonstriraju savesnim i efikasnim obavljanjem posla, a svako ko svoj posao ne bude dobro radio – biće smenjen“, rekao je Vučević. O sopstvenoj ostavci i smeni onih koji gradske prihode i rashode, očigledno, nisu dobro isplanirali, a još manje tim novcem Novosađanima obezbedili udoban život u komunalno dobro opremljenom i organizovanom gradu, Vučević nije rekao ni reči! U najgorem slučaju proći će sa ukorom Aleksandra Vučića. O smeni sigurno neće biti ni reči, jer tako su teško i komplikovano došli do vlasti. Nema baš svakog dana dovoljno Kurina, Bokana, Vozara…

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga