- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Šta će odlučiti Mario Monti?

Italijanski parlament u petak (21.12.) je usvojio budžet za 2013. godinu, posle čega se i očekivalo da će, kao što je prethodno najavio, Mario Monti podneti ostavku.  „Ovaj govor je poslednji moj čin pre ostavke“, rekao je Monti na skupu stranih ambasadora održanom u vreme kada je italijanski parlament glasao o budžetu.

Pošto je izgubio podršku partije bivšeg premijera Silvija Berluskonija, Monti je najavio da će podneti ostavku čim bude usvojen predlog o budžetu. Berluskoni je sa svoje strane najavio da će biti kandidat na vanrednim parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe 24. februara.

Predsednik Italije sastaje se danas (22.12.) s političkim liderima da bi pripremio opšte izbore početkom iduće godine. Montijeva ostavka zahteva od predsednika Đorđa Napolitana da raspusti Skupštinu i odredi datum izbora koji se očekuje februara. Napolitano bi to trebalo da uradi posle današnjih konsultacija sa liderima političkih partija.

Monti odmerava da li će se kandidovati

Još nestrpljivije se očekuje Montijeva odluka, najverovatnije u nedelju (23.12.) o tome da li će učestvovati na izborima. Male partije centra se udvaraju Montiju, ali italijanska štampa od subote piše da je on skloniji da odbije ponudu.

Italijanski mediji su ovih dana objavili da će Monti na predstojećim izborima verovatno biti kandidat koalicije konzervativnih stranaka na čelu s demohrišćanima, bliskim vlasniku Ferarija Luki di Montezemolu. Kako navodi agencija Frans pres, ono što je sigurno, to je da Monti neće biti kandidat koalicije desnog centra u kojoj je i stranka Narod slobode Silvija Berluskonija.

Od evropskog komesara do premijera

Mario Monti postao je premijer Italije 16. novembra 2011. On je 11. novembra 2011. prihvatio mandat za formiranje nove italijanske vlade od predsednika Đorđa Napolitana.

Mario Monti rođen je 19. marta 1943. godine u gradu Vareze na severu Italije. Pošto je diplomirao ekonomiju na prestižnom italijanskom univerzitetu Bokoni u Milanu, nastavio je školovanje na Jejlu u SAD. Sedamdesetih godina prošlog veka počeo je da predaje na univerzitetu u Torinu, ali je 1985. prešao na univerzitet Bokoni u Milanu, gde je kasnije postao direktor, a 1994. godine i predsednik Ekonomskog instituta.

Vlada Silvija Berluskonija ga je 1994. godine postavila za evropskog komesara u Briselu. U EU je od 1995. godine bio komesar za unutrašnje tržište, finansije, carine i poreze, a od 1999. u Evropskoj komisiji čiji je predsednik bio Romano Prodi, bio je zadužen za tržišnu konkurenciju i anti-monopolske mere.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!