SSSV: Katastrofalni podaci o nezaposlenosti i životnom standardu

Srbija rekorder u nezaposlenosti, povećanja cena u našoj zemlji drastičnija nego u susednim državama

16. avg 2013

Savez samostalnih sindikata Vojvodine ukazao je da je u Srbiji danas bez posla gotovo milion lica, preko 150.000 ljudi radi a ne prima zarade, 650.000 zaposlenih u privatnom sektoru ima neredovna primanja gde plate kasne po dva, tri meseca, a više od 400.000 penzionera prima penziju koja ne prelazi 13.000 dinara.

Srbija je dostigla rekord u nezaposlenosti, u februaru je ona iznosila 29,53 odsto, dok je nezaposlenost mladih dostigla alarmantnih 51,2 odsto.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine kaže da napisi o deflaciji, odnosno padu cena u julu za 0,9 odsto, ne daju pravu sliku stanja kupovne moći građana, jer su ti rezultati samo proizvod međumesečnog poređenja cena, na koje je uticao uobičajeni pad cena svežeg povrća i voća, na koje su opet uticali povoljni vremenski uslovi.

Oni tvrde da analiza pokazuju da su povećanja cena u našoj zemlji drastičnija nego u susednim državama, a kretanje zarada uveliko kaska za povećanjem maloprodajnih cena.

„Želimo da iznesemo podatke koji se nigde ne pominju, kao što su međugodišnje kretanje cena osnovnih životnih namirnica, komunalija, električne energije, goriva i drugih troškova svakodnevnog života koji sve više opterećuju kućni budžet. Naime, u poslednjih godinu dana cene mleka, mlečnih proizvoda i jaja su povećane za 11,6 odsto, povrće je skuplje za 12,9%, voće za 10,6%, meso za 7,6%, hleb za 7,1%, a riba za čak 18,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Oni ističu da je, što se tiče stana, vode, struje i goriva situacija je još gora.

„Cene iznajmljivanja stana su neznatno niže u odnosu na prošlu godinu ali su cene održavanja stana drastično skočile, i to centralno grejanje je skuplje za čak 21,4 odsto, snabdevanje vodom za 13 odsto, odnošenje smeća za 11,5% a usluge za održavanje i popravku stana su skočile za čak 30,4 odsto“, ističe se u saopštenju.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine zahtevao je od Vlade Republike Srbije da pod hitno preduzme neophodne mere kako bi se popravila katastrofalna finansijska situacija i izbegao bankrot države i građana Srbije.

„Zahtevamo veću odgovornost kako zakonodavne vlasti, tako i izvršne i sudske, da efikasnije vrše svoju funkciju u korist građana Srbije, a ne pojedinih interesnih grupa“ navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga