- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SSP: Vlast u Kikindi nesposobna da se nosi sa krizom

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da sve fabrike u Kikindi koje nisu od vitalnog značaja budu zatvorene, zatim hitnu dezinfekciju javnih površina, blagovremeno informisanje građana u cilju sprečavanja panike i širenja lažnih vesti, kao i maske i rukavice za sve građane, i optužila gradsku vlast da je “nije sposobna da odgovorno deluje u kriznoj situaciji”.

SSP je u saopštenju za javnost kritikovao gradonačelnika Kikinde Pavla Markova jer u prvih pet dana nije građanima saopštavao nikakve informacije, a Krizni štab nije imao nijednu konferenciju za medije.

“Jedanaest dana je prošlo od kako je prvi oboleli Kikinđanin prebačen na lečenje u Novi Sad i dva dana kako je taj isti čovek podlegao bolesti. O ovoj krizi prvih pet dana nismo dobili nikakve informacije od gradonačelnika Pavla Markova. Nakon toga samo šture izjave i uvođenje rigoroznijih mera kao što su zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, pijaca, svih prodavnica koje se ne bave prodajom prehrambenih proizvoda ali ne i zatvaranje fabrika koje nisu od vitalnog značaja, a imaju preko stotinu zaposlenih”, naveo je SSP u saopštenju.

Dodali su da se može nezvanično čuti da je kompanija Tisa Automotive zaustavila proizvodnju do daljnjeg, ali su ocenili da je upravo u toj firmi nekoliko dana vladao haos.

“Kako su zaposleni u ovoj firmi pisali na društvenim mrežama radilo se bez rukavica, bez maski na udaljenosti od pola metra. Tih dana pojavila se fotografija radnika koji stoje ispred firme potpuno nezaštićeni i zbijeni jedno uz drugo”, piše u saopštenju.

SSP je naveo da su apoteke u Kikindi prazne i u njima nema maski, rukavica, dok su dezinfekciju grada u petak uveče, uprkos policijskom času, odradili pojedini paori i to u nekim delovima grada, a nadležno Javno komunalno preduzeće kao da ne postoji.

“Situacija u romskim naseljima koja se nalaze na obodu grada je kritična: većina nema elementarnih uslova za život, a jedan deo čak ni vodu. Ne znamo da li ih je krizni štab obišao, iako smo od početka krize apelovali da se svi naši sugrađani informišu i da im se na vreme obezbedi osnovna zaštita”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da mere zaštite ne poštuju ni građani pa se tako u petak ispred pošte stvorio red dugačak oko 200 metara, u kojem su ljudi stajali sabijeni jedni do drugih, bez maski, iako se policija trudila da ih organizuje, da bi na kraju isplata svih socijalnih i drugih primanja u glavnoj pošti bila obustavljena a građani poslati kućama, iako je nekima to jedini izvor prihoda.

“JP Autoprevoz gura radnike sa sela u minibuseve, iako ima autobusa. Radnici tako zbijeni jedan do drugog bez maski i rukavica idu na posao”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!