SSP: Vlast prevarom hoće da popravi rejting univerziteta na Šangajskoj listi

"Rang liste ne postoje da bi se na njima varalo"

25. avg 2019

Stranka slobode i pravde upozorila je danas Vladu Srbije da ne pokušava da kupuje naučne radove profesora iz Srbije u inostranstvu, kako bi prevarom popravila položaj Beogradskog univerziteta za čije je urušavanje, kako je istaknuto, aktuelni režim direktno odgovoran.

„Nijedna prečica, niti kupovina, ne mogu zameniti preko potrebnu temeljnu reformu obrazovnog sistema u Srbiji koja bi unapredila status profesora i istraživača, a na korist studentima, celom društvu i ugledu domaćeg obrazovnog sistema“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da rang liste ne postoje da bi se na njima varalo, već da bi se upoređivao kvalitet istraživačkog rada na univerzitetima na međunarodnom nivou.

„Nijedna druga obrazovna institucija iz sveta, kao ni osnivači Šangajske liste, sigurno neće sa simpatijama gledati ovakve pokušaje vlasti da prečicom fingiraju status Univerziteta u Beogradu. Dugoročno, to može samo dodatno urušiti ugled Univerziteta, kao što je to već učinjeno plagiranim doktoratom ministra finansija Siniše Malog„, ukazali su iz Stranke slobode i pravde.

U zaključku se navodi da je Vlada Srbije svoju, kako je naglašeno, nestručnost u građenju savremenog obrazovnog sistema, već pokazala uvođenjem dualnog obrazovanja, zabranom zapošljavanja nastavnog kadra i legitimizacijom lažnih diploma i plagiranja najviših naučnih zvanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga