SSP: Čak 30 puta povećane cene opreme za Kliniku za interne bolesti KC Vojvodine

"Krivična prijava podneta Osnovnom tužilastvu u Novom Sadu"

30. jan 2021

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Novom Sadu je danas saopštio da su „krivične prijave zbog sumnjivog i astronomski preplaćenog opremanja Klinike za interne bolesti KC Vojvodine“, koju je pre tri nedelje svečano posetio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, „otkrile da je oprema papreno preplaćena – i do 30 puta više u odnosu na stvarnu cenu“.

Gradski odbor SSP Novog Sada navodi da je sve to urađeno „bez ikakvog tendera, bez ikakvog postupka o nabavci opreme, prvi put bez ikakvog formalnog traga“, kao i da je do podataka došao „od uzbunjivača iz KCV“.

Kao primere, uzbunjivači iz KCV navode bežični telefon plaćan 32.500 dinara po komadu, iako mu je cena na tržištu 1.000 do 5.000, žični telefon 24.750 dinara po komadu (sve bez PDV-a), iako mu je tržišna cena 1.000 do 3.000 dinara.

Među preplaćenim predmetima su i televizor od 32 inča plaćen 61.000 dinara po komadu, iako je tržišna cena 15.000 dinara, a zidne nosače za televizore platili su 35.650 dinara po komadu, iako na tržištu koštaju svega po 1.500 dinara.

Po navodima uzbunjivača, ugradni frižider za kuhinju je plaćen 106.000 dinara, iako mu je tržišna cena oko 35.000, navodi SSP.

„Lica upućena u skandal i ugovor koji se krije od javnosti, tvrde da je ‘renoviranje’ Klinike koštalo 544 miliona dinara bez PDV, a posao je dogovoren sa firmom ‘GAT’ doo iz Novog Sada. Novosađani ni do danas ne znaju ko je i kako formirao cene za nemedicinsku opremu, odnosno nameštaj za koji uzbunjivači iz KCV navode da je ‘stilski’ preplaćen i iznosi oko 95 miliona dinara bez PDV, a cena trafo-stanice je dostigla čak 33 miliona dinara bez PDV-a“, piše u saopštenju.

SSP navodi da je „zbog ovakvih inkriminišućih sumnji, krivična prijava podneta Osnovnom tužilastvu u Novom Sadu“, dok se od direktorke KCV Edite Stokić i pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića u ime osnivača KCV traži da smesta objave ugovor KCV sa GAT-om za renovinje Interne klinike KCV i ugovor za njeno opremanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga